Poduzetnici protiv države: "Dosta nam je sramotnih mjera i diskriminacije" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Poduzetnici protiv države: "Dosta nam je sramotnih mjera i diskriminacije"

IHR/Varaždinske vijesti | 2.8.2021. u 14:53h | Objavljeno u Aktualno

Udruga Glas poduzetnika uručila je Državnom odvjetništvu pet zahtjeva za mirno rješavanje spora u kojima poduzetnici iz najugroženijih sektora traže obeštećenje od države zbog odluka Stožera civilne zaštite koje smatraju diskriminatornima, kao i zbog ekonomskih mjera Vlade RH za koje tvrde da su neadekvatne. Ako u roku od tri mjeseca nakon predaje zahtjeva do obeštećenja ne dođe, automatski slijedi tužba, a od ukupno pet poduzetnika koji su odlučili na taj korak, dva su iz Varaždinske županije: putnička agencija Svikoncerti.eu iz Varaždina i ugostiteljski objekt Đurina hiža iz Varaždinskih Toplica.

- Ovo je već 16 mjesec kako mi posao “stoji” zbog pandemije. Zadnji koncert za koji smo organizirali prijevoz bio je u ožujku prošle godine, a veliki koncerti koji su se trebali održati prošle godine poput Pearl Jama, Aerosmitha i Guns’n Rosesa, bili su odgođeni za ovu, pa ponovno odgođeni za 2022., s time da se svi nadamo da su ovo posljednje odgode te ćemo se konačno vratiti svojem poslu - rekao je Tomica Drvar Trtinjak, vlasnik varaždinske putničke agencije koja je specijalizirana za putovanja na koncerte i evente.

Kaže kako mu je prije korone poslovanje bilo stabilno te je počeo sa širenjem svoje tvrtke koje je trebalo donijeti veći razvoj, no zbog pandemije i lockdowna sve je stalo. Iako je u branši koja je najpogođenija pandemijom, smatra da su sve mjere pomoći poduzetnicima neadekvatne, zbog čega je zatražio obeštećenje, a naveo je i nekoliko primjera.

- Primjerice, javio sam se za kredit u sklopu programa dodjele potpora sektoru turizma i sporta, u kojem je jamac država. Koliko sam imao priliku pročitati, samo 22 od ukupno 1298 aktivnih putničkih i turističkih agencija je dobilo taj kredit. Ja, primjerice, nisam dobio iako mi je promet pao više od 90 posto te sam imao potrebno jamstvo. Što reći kada su mi za to jamstvo u banci rekli da je to ionako samo papir! Drugim riječima, to jamstvo bankama ne znači ništa- upozorio je Drvar Trtinjak...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u