Podolnjak: Za stvarni demokratski sustav nedostaju nam neovisne institucije, politička kultura i slobodni mediji

VV | 18.4.2024. u 17:17h | Objavljeno u Aktualno
- Dragi moji sugrađani, u svom prvom osvrtu na jučerašnje parlamentarne izbore rekao bih da sam iznimno zadovoljan odazivom birača - glasalo je preko 2,2 milijuna građana (62%), znatno više nego na nizu ranijih izbora za Sabor. Ali ta veća izlaznost, na žalost, nije donijela promjenu odnosa snaga na hrvatskoj političkoj sceni - komentirao je i Robert Podolnjak putem društvenih mreža.
- Dugo već govorim u javnosti kako Hrvatska pod vodstvom HDZ-a klizi prema jednom autoritarnom sustavu, a demokratski sustav se postupno urušava, zajedno s nizom neovisnih institucija koje bi trebale biti brana autoritarnom sustavu. U najnovijem izvješću V-Dem Instituta o stanju demokracije u svijetu, objavljenom prije par dana, ukazuje se na negativan trend u Hrvatskoj u protekloj godini, ali to samo potvrđuje ono što i mi uočavamo. Uostalom, niti u jednom stranom izvješću Hrvatska se ne smatra liberalnim demokratskim sustavom, nego tek "manjkavom demokracijom" ili "izbornom dermokracijom".
Za stvarni demokratski sustav nedostaju nam neovisne institucije koje kontroliraju vlast, politička kultura, slobodni mediji itd. U Hrvatskoj demokracija umire, postupno, za mnoge neprimjetno, ali za nas koji se bavimo ustavnim pravom taj proces je očigledan i iznimno zabrinjavajuć - kaže Podolnjak.
- Moja politička opcija, čiji sam kandidat bio na proteklim izborima (Most - Hrvatski suverenisti) polučila je bolji rezultat nego prije četiri godine, dokazujući se kao stabilna i trajna politička opcija u Hrvatskoj. Na žalost, jedino u mojoj izbornoj jedinici nije ostvarila zastupnički mandat. Ali preko 8.000 glasova u njoj nije malo i zahvaljujem svim građanima koji su nam dali glas, a naročito onima koji su mi dali svoj preferencijski glas. Ono što slijedi bit će iznimno zanimljivo za nas koji se bavimo ustavnim pravom. Ovog će puta biti znatno teže formirati vladu nego nakon ranijih izbora. Mogući su različiti raspleti, ali i ponovni izbori. Bojim se samo onog najgoreg - da se do parlamentarne većine dođe na način koji bi bio očita prevara birača i njihove volje izražene na izborima - upozorava kandidat Mosta.
Označeno u