Počinje isplata prve rate izravnih plaćanja poljoprivrednicima i IAKS mjera ruralnog razvoja

VV | 13.2.2022. u 07:55h | Objavljeno u Aktualno

U srijedu, 16. veljače, počinje isplata prve rate izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja poljoprivrednicima u ukupnom iznosu od gotovo 2,1 milijardi kuna. Bit će isplaćena sredstva obračunata po površini poljoprivrednog zemljišta i to za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje te za mlade poljoprivrednike.

U prvoj rati isplatit će se i proizvodno vezane potpore za krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, tov junadi, ovce i koze te potpore male vrijednosti za duhan, maslinovo ulje te očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara. Također, će biti isplaćena potpora za IAKS mjere ruralnog razvoja -  Potpora područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima  (Mjera 13).

U ožujku i travnju započinje isplata potpora poljoprivrednicima za Poljoprivredu, okoliš i klimatske promjene (Mjera 10), Dobrobit životinja (Mjera 14) te Ekološki uzgoj (Mjera 11). U završnom dijelu odobravanja isplate slijedi isplata preostalih potpora te poravnanje računa za sve potpore te će kroz poravnanje biti isplaćeno oko 400 milijuna kuna.
Podsjetimo, u studenom 2021. godine poljoprivrednicima je isplaćen predujam izravnih plaćanja u iznosu od 1,6 milijarde kuna. Također, tijekom studenog je isplaćeno 78 milijuna kuna potpore za tov junadi i mliječne krave.

Kroz sve oblike Izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja poljoprivrednicima će se ove godine isplatiti ukupno 4,2 milijarde kuna, temeljem podnesenih jedinstvenih zahtjeva za potporu u 2021. godini.