Početkom ožujka u Ivancu kreće program mentorstva za poduzetnike početnike Foto: ilustracija / Pixabay

Početkom ožujka u Ivancu kreće program mentorstva za poduzetnike početnike

Varaždinske vijesti | 9.2.2019. u 18:01h | Objavljeno u Aktualno

Tijekom proteklih nekoliko mjeseci Poslovna zona Ivanec d.o.o. aktivno prikuplja najperspektivnije poslovne planove poduzetnika početnika, a sve u sklopu projekta "Pružanje visokokvalitetnih usluga za mala i srednja poduzeća (MSP) putem poduzetničkog centra Poslovne zone Ivanec", odnosno u sklopu nove usluge poslovnog mentorstva.

Cilj je novoosnovanim MSP-ovima (tvrtkama i obrtnicima) omogućiti individualno savjetovanje i mentorstvo renomiranih stručnjaka, s bogatim iskustvom u prenošenju znanja te radom s poduzetnicima početnicima i start-up tvrtkama. I dok je ova usluga na tržištu vrlo vrijedna (oko 5.000 kuna) te od poduzetnika početnika zahtijeva izdvajanje znatnih financijskih sredstava, u sklopu projekta Poslovne zone Ivanec d.o.o. ova će usluga biti - besplatna.

Namjera je prikupiti najuspješnije poslovne planove kao bi ovu novu uslugu koristili poduzetnici s najboljom vizijom, ambicijom i razvojnim planom. Uslugu poslovnog mentorstva za Poslovnu zonu Ivanec d.o.o. izvodi udruga Crane (Hrvatska mreža poslovnih anđela), odnosno predsjednik udruge Davorin Štetner. Riječ je o menadžeru s impresivnim referencama u radu s poduzetnicima početnicima i start-up tvrtkama, koji će savjetovanje i osobno predvoditi.

Usluga poslovnog mentorstva korisnicima pruža jedinstvenu mogućnost da od uspješnih poslovnih ljudi, tzv. "poslovnih anđela", kroz individualan rad i pristup poduzetniku dobiju pragmatična teorijska i praktična znanja te konkretne odgovore i savjete. Riječ je, dakle, o usluzi koja korisnicima omogućuje daljnji razvoj upravo kroz ovakvu vrstu nematerijalnog ulaganja, čime se direktno utječe na sam razvoj i stvaranje nove dodane vrijednosti u poslovanju, kao i na samog poduzetnika u smislu poboljšanja njegovih poslovnih vještina i znanja.

Mentorstvo će se sastojati od analize postojeće tvrtke i ocjene poduzetničke ideje, tržišnog pozicioniranja, marketinga i prepoznatljivosti tvrtke i proizvoda, informiranja i savjetovanja kod financiranja i ulaganja u razvoj tvrtke, mogućnosti financijskih potpora, determiniranja dugoročnih ciljeva (povećanje tržišta, nova tržišta, širenje tvrtke, ulaganjau proizvodnju ili razvoj novih usluga, novi trendovi u konkretnom sektoru) i ostalog, sukladno potrebama korisnika.

Poslovni anđeli, kao mentori, svoj rad temelje na svom vlastitom poduzetničkom iskustvu te su kroz svoje vlastite biznise već iskusili sve izazove pokretanja  i uhodavanjanovog posla. Kroz ovakvu vrstu rada s novim poduzetnicima, najperspektivnije mlade tvrtke često vide i mogućnost ulaganja ili partnerstva. Upravo zato važno je istaknuti kako se kroz program poslovnog mentorstva otvara mogućnost proširenja suradnje i networkinga s udrugom Crane, koja na području međunarodnog mentorstva ima značajnu ulogu i svoje aktivnosti usmjerava na međunarodna partnerstva.

Program kreće početkom ožujka, a odvijat će se do listopada ove godine. Sve tehničke i prostorne preduvjete osigurat će Poslovna zona Ivanec i Grad Ivanec na lokaciji Gradske vijećnice, a uskoro i u novom Poduzetničkom inkubatoru. Detaljnije informacije o prijavama i potrebnoj dokumentaciji dostupne su stranici Grada Ivanca.