FOTO Počeo jubilarni 60. poljoprivredni sajam AGRA u Gornjoj Radgoni Foto: Jure Zauneker

FOTO Počeo jubilarni 60. poljoprivredni sajam AGRA u Gornjoj Radgoni

vv | 21.8.2022. u 15:45h | Objavljeno u Aktualno

Međunarodni poljoprivredno-prehrambeni sajam AGRA u slovenskoj Gornjoj Radgoni od 20. do 25. kolovoza slavi šezdesetgodišnji jubilej.

Predsjednik Republike Borut Pahor otvorio je u subotu jubilarni 60. poljoprivredno-prehrambeni sajam AGRA i tom prigodom predsjedniku odbora Pomurskog sajma Janezu Erjavcu uručio zahvalnicu predsjednika Republike Slovenije za 60 godina uspješnog organiziranja sajma - međunarodni poljoprivredno-prehrambeni sajam AGRA, koji promiče izvrsnost, integraciju i međunarodnu suradnju u poljoprivredi i prehrambenoj industriji te razvoju slovenskog sela. Uvodno je Pahor rekao kako već četvrt stoljeća sa zadovoljstvom posjećuje Agro i podsjetio na riječi slavnog pokojnika Ferija Horvata iz Pomurja koji mu je sredinom devedesetih rekao: "Ako želiš nešto značiti na nacionalnoj političkoj razini ne smijete propustiti Pomurski sejm."

- Vjerojatno je mislio da je poljoprivreda puno više od uzgoja hrane. Riječ je o očuvanju naselja, kultiviranih kulturnih mjesta, očuvanju jezika i tradicijskih običaja te brizi o materijalnoj i temeljnoj kulturnoj baštini -rekao je Pahor.

Predsjednik Upravnog odbora Pomurskog sajma (Pomurskog sejma) Janez Erjavec predstavio je 60-godišnju povijest Pomurskog sajma te naglasio kako je sajam AGRA izrastao "na spoju četiri države, uz rijeku Muru. Ovaj kutak žile kucavice povezuje regije i države, ali i ljude i poljoprivredu, što je identitet ovog šireg prostora. Kao i Mura, AGRA već šest desetljeća povezuje sve pozitivne linije i donosi nova znanja i iskustva. Čak i u razdoblju obilježenom epidemijom, ratom u Ukrajini i sve težim posljedicama klimatskih promjena, daje nam sigurnost i poticaj za opstanak slovenske poljoprivrede i poljoprivrede".

Što vas očekuje?

Posjetiteljima će se predstaviti vrhunska poljoprivredna tehnologija, s mehanizacijom, opremom i sredstvima za poljoprivredu, šumarstvo, vinarstvo i proizvodnju hrane. Stručnim vođenim izložbama životinja predstavit će se najbolja uzgojna dostignuća i pozvati u raskošne sajamske vrtove s najboljim prirodnim praksama. Sajam će sve uvezati sa stručnim i društvenim događanjima te nazdraviti jubileju najboljim poljoprivrednim proizvodima, hranom i vinima, poručuju organizatori.

Vrhunski izlagači ponudit će inovativna digitalna rješenja, najnoviju tehnologiju i vodeće svjetske brendove poljoprivrednih i šumarskih strojeva i opreme. Na raspolaganju će biti sjeme, sadnice, sredstva za njegu i zaštitu životinja i biljaka, oprema za prehrambenu industriju i gastronomiju te ambalaža. Predstavit će se vrhunski usjevi i prehrambeni proizvodi iz prehrambeno-prerađivačke industrije i dopunskih djelatnosti poljoprivrednih gospodarstava. Vinska dvorana ponudit će vrhunska vina te vinogradarsku i vinarsku opremu. Prikazat će se i bogat program izgradnje objekata za poljoprivrednu djelatnost kao i opreme za uređenje okućnica i okoliša stambenih objekata.

Zemlja partner sajma AGRA ove godine je Japan. Sajam AGRA, koji zajednički kreiraju vodeće institucije slovenske vlade, strukovne i ostale organizacije, obećava i druge zanimljive nacionalne i regionalne prezentacije.

Najbolje tradicije kao i nove prakse prikazat će stručne prezentacije govedarstva, konjogojstva, malih životinja te izložba autohtonih pasmina slovenskih domaćih životinja s ponudom poljoprivrednih proizvoda sa malih gazdinstava. Na sajamskoj Manježi će svakodnevno biti prikazane atraktivne revije domaćih životinja.

Program po danima možete pogledati ovdje.