Počelo nagradno natjecanje „Bez računa se ne računa“ Foto: screenshot

Počelo nagradno natjecanje „Bez računa se ne računa“

Varaždinske vijesti | 8.7.2024. u 15:30h | Objavljeno u Aktualno

Započelo je nagradno natjecanje Ministarstva financija, Porezne uprave „Bez računa se ne računa“. Cilj nagradnog natjecanja je podizanje fiskalne discipline, promidžba te edukacija građana o postupku fiskalizacije, odnosno izdavanju i uzimanju računa.

Nagradno natjecanje se provodi putem mobilne aplikacije mPorezna, a sudionici mogu biti sve punoljetne osobe koje sakupljene račune unesu u mobilnu aplikaciju mPorezna.

Svaki prijavljeni račun donosi jedan bod, a igrači s najviše bodova osvajaju mjesečne nagrade od 2.000, 3.000 i 5.000 €. Glavna nagrada iznosi čak 20.000 €!

Nagradno natjecanje počinje 8. srpnja 2024. godine, a završava 31. prosinca 2024. godine. te se priređuje u 6. kola.

Sudionici nagradnog natjecanja mogu sakupljati bodove na sljedeće načine:

- provjerom valjanosti računa očitavanjem QR koda na računu,

- provjerom valjanosti računa putem JIR ili ZKI te drugih podataka iz računa (datum i vrijeme izdavanja računa, ukupni iznos računa),

- kreiranjem prijave računa bez QR koda/neispravnih računa (sudionik mora uz račun priložiti i OIB poreznog obveznika koji je izdao račun)

Od istog izdavatelja računa, sudionik nagradnog natjecanja može sakupiti maksimalno jedan račun dnevno te nije dozvoljeno unošenje istog računa u mobilnu aplikaciju mPorezne od strane više različitih sudionika, bod će se dodijeliti samo za prvu prijavu računa.

Detaljna pravila nagradnog natjecanja dostupna su na stranici Porezne uprave „Nagradno natjecanje“. Nagradno natjecanje 'Bez računa se ne računa' popraćeno je i na društvenim mrežama Facebook i Instagram!

Podsjećamo, za svaku kupljenu robu i obavljenu uslugu kupac mora primiti račun. Fiskalizirani račun sadrži jedinstvene podatke putem kojih kupac može provjeriti ispravnost zaprimljenog računa, a najjednostavniji način za to je skeniranje QR koda.

Porezna uprava temeljem obveze identifikacije i prijave izdanih računa ima uvid u gotovinski promet u realnom vremenu i na taj način suzbija utaju poreza.

Urednim evidentiranjem računa i plaćanjem poreza državi podiže se životni standard svih građana ulaganjima u zdravstvo, školstvo, socijalu, infrastrukturu i ostale usluge koje država pruža svojim građanima.

Pozivaju se građani da jednostavnim skeniranjem računa kroz mobilnu aplikaciju mPorezna sudjeluju u nagradnom natjecanju i osvoje vrijedne nagrade, a ujedno daju svoj doprinos kvalitetnijem životu u Republici Hrvatskoj.