VIDEO POČELI RADOVI Ovako će izgledati preuređen Habdelićev trg za četiri mjeseca

MGA | 10.10.2022. u 12:30h | Objavljeno u Aktualno

Danas su počeli radovi na uređenju Habdelićeva trga u središtu Varaždina. Tom je prilikom gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj predstavio budući izgled trga. Izvođač radova je tvrtka Vodogradnja, a trg se uređuje prema projektu Dore Lončarić iz zagrebačke tvrtke BIRO space society. Njihovo je idejno rješenje osvojilo glavnu nagradu na natječaju za uređenje prostora zapadno od palače Zakmardy u Habdelićevoj ulici, a koje je još 2016. godine raspisao Grad Varaždin. Vrijednost radova iznosi oko 3,75 mil. kuna (s PDV-om) i radovi bi trebali biti gotovi u roku od četiri mjeseca.

- Ovaj trg već deset godina izgleda kao divlje parkiralište u centru grada. Konačno će se urediti sukladno projektu tvrtke iz Zagreba čije je idejno rješenje pobijedilo na natječaju iz 2016. godine. U dogovoru s projektantima napravili smo određene izmjene kako bi se projekt prilagodio današnjoj situaciji na trgu, ali je projekt manje - više taj. Imat ćemo materijal koji je tražio naš Konzervatorski odjel u Varaždinu, a koji oslikava patinu tog doba i fontanu koja će se po potrebi moći ugasiti kako bi trg dobio i druge sadržaje. Mislim da će Varaždin dobiti novi funkcionalni trg koji će povezivati obližnje dječje igralište iza katedrale i Šetalište Vatroslava Jagića na primjereni način. Ovaj trg gradimo jer smo turistički grad i treba ga urediti kako dolikuje - poručio je gradonačelnik dodajući da je objavljeno i Javno savjetovanje za natječaj vrijedan 7 milijuna kuna za obnovu Gradske vijećnice, a ide i preuređenje Fallerova prolaza.

Tijekom radova na Habdelićevu trgu cijeli će prostor biti ograđen tako da pješaci mogu iz Šetališta Vatroslava Jagića na Habdelićevu ulicu izaći pored Hotela Park. 

Radovi bi trebali biti gotovi do veljače, a izvori financiranja su iz proračuna Grada Varaždina.

Uređeni prostor će pješački povezati Habdelićevu ulicu i Šetalište Vatroslava Jagića. U fokusu prostora predviđena je suha fontana s podnim mlaznicama sa sustavom isključivanja. Hodne plohe bit će izvedene u sivom granitu tipičnom za povijesnu jezgru Varaždina. Parter je ujednačen na gotovo čitavom zahvatu i planirana je sadnja još dva stabla u istočnom dijelu ulice. U južnom je dijelu smještena velika klupa, predviđaju se i novi rasvjetni stupovi, dok su na sjevernom rubu predviđeni stalci za bicikle. Arheolozi Gradskog muzeja obavljat će arheološki nadzor s obzirom da se radovi obavljaju u Kulturno-povijesnoj cjelini grada.

Video sadržaj