Informatičari iz 12 zemalja na olimpijadi u Varaždinu odmjerit će snage u programiranju

VV | 25.7.2022. u 19:15h | Objavljeno u Aktualno

Prva gimnazija Varaždin domaćin je Srednjoeuropske informatičke olimpijade, međunarodnog natjecanje za učenike srednjih škola koje se u Varaždinu održava sve do 30. srpnja. Svečano otvorenje natjecanja, na kojem sudjeluje 52 natjecatelja iz 12 zemalja, održano je danas u Glazbenoj školi u Varaždinu.

- Ovo je prvi puta da smo domaćini Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi. Za gimnaziju je čast što može organizirati ovakvo jedno natjecanje. Mislim da i naš prostor, a i naša oprema omogućuju jedan ovako veliki projekt. Jedino mi je žao što se natjecanje održava krajem srpnja, kada su velike vrućine, međutim sigurna sam da to neće umanjiti zadovoljstvo sudionika - rekla je Janja Banić, ravnateljica Prve gimnazije Varaždin na svečanom otvorenju.

Iako je organizacija ovakvog međunarodnog natjecanja prilično zahtjevna, ravnateljica Prve gimnazije Varaždin uvjerena je da će sve proći u najboljem redu.

informaticka_olimpijada_04.jpg

- Uz nas je izvrsna ekipa Hrvatskog saveza informatičara, naši učenici i volonteri koji su zaduženi za reprezentacije i pratnju natjecatelja, a i za tehnički dio dežurstava tijekom pisanja testova - rekla je Banić i mladim informatičarima poručila kako želi da ovdje realiziraju svoje planove, a pobijedit će onaj - tko je najbolji.

Zamjenica župana Silvija Zagorec istaknula je kako održavanje ovako velikog međunarodnog natjecanja promovira Varaždinsku županiju kao - županiju znanja.

- Svima je dobro poznato kako je u fokusu Varaždinske županije obrazovanje, stvaranje sustava jednakih šansi i poticanje izvrsnosti. Ulaganje u opremu, u infrastrukturu, STEM pristup odgoju i obrazovanju, nagrađivanje te stipendije pokazuju kako stvarno ulažemo u obrazovanje. Informatika je zanimanje sadašnjosti, ali i budućnosti. Želim čestitati svim sudionicima jer znamo da živimo u digitalnom dobu gdje je ključ uspjeha svake države imati razvijeno gospodarstvo, a vezano uz digitalizaciju, to znači praćenje inovacija, tehnologija te digitalnih transformacija poslovanja. Iskreno vjerujem da među ovim našim učenicima, odnosno natjecateljima postoje vrhunski učenici, usudila bih se reći genijalci koji će svoje svoje znanje, vještine i kompetencije u skoroj budućnosti vratiti u naše gospodarstvo. Svima želim puno uspjeha - poručila je zamjenica župana Zagorec.

informaticka_olimpijada_03.jpg

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak rekao je kako ovo natjecanje jako puno znači za Hrvatsku.

- Ministarstvo znanosti i obrazovanja podržava ovakva natjecanja. Ovdje su se okupili oni koji su po pitanju informatičkog jezika top u svijetu, no s druge strane, naša županija i Varaždin idealni su za stjecanje novih prijateljstava i to je naša poruka, s obzirom na to da svi koji su došli na ovo natjecanje su na neki način već prvaci - rekao je Paljak, a da je ovo natjecanje značajno u digitalnoj transformaciji Hrvatske potvrdio je Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

informaticka_olimpijada_09.jpg

- Ako pogledamo rezultate Hrvatske u informatičkim natjecanjima, naši mladi uvijek se vraćaju s medaljama. To potvrđuje da se u Hrvatskoj radi s djecom i mladima, ali to pokazuju i brojke: Hrvatska je osma u Europi po razvoju digitalnih vještina. Mladi Hrvati od 16 do 26 godina su prvi po digitalnim vještinama i korištenju digitalnih vještina u Europskoj uniji. To su brojke koje govore da Hrvatska ima budućnost - istaknuo je.

Mladi informatičari u Varaždinu će snage odmjeriti u programiranju.

- Samo natjecanje traje dva dana, svaki dan po pet sati gdje učenici rješavaju zadatke, koji su prilično teški i zahtjevni. Cilj natjecanja je da učenici iz raznih zemalja međusobno odmjere snage, ali i da se promovira STEM - rekao je Krešimir Malnar, predsjednik Organizacijskog odbora ovog međunarodnog natjecanja kojem je Hrvatska po peti puta domaćin.

Ovo je, inače, 29. puta kako se ovo međunarodno natjecanje organizira, a Hrvatska u njemu sudjeluje od samih početaka. Organizator je Hrvatski savez informatičara, a natjecanje se održava pod pokroviteljstvom i uz potporu predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Varaždinske županije i Hrvatske zajednice tehničke kulture. Sudionici natjecanja stigli su u Varaždin, osim natjecatelja iz Ukrajine, koji će na olimpijadi sudjelovati online.