Plenković: "Ozračje u Hrvatskoj je pretjerano negativno i pesimistično" Foto: Screenshot HRT

Plenković: "Ozračje u Hrvatskoj je pretjerano negativno i pesimistično"

VV / hrt.hr | 15.1.2022. u 19:20h | Objavljeno u Aktualno

- Temeljni procesi koji su krenuli prije više od 30 godina su izgradnja države, povjerenje između građana i institucija, što je preduvjet uspjeha svakog naroda, te poduzetnički duh hrvatskog čovjeka - rekao je premijer Andrej Plenković u razgovoru za Hrvatski radio u povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske.

- Ta tri procesa su osnovna, uz sve drugo što smo imali, od procesa pristupanja EU-u i NATO-u, gospodarskog razvitka, suočavanja s brojnim nedaćama uključujući posljedice pogrešaka ekonomske tranzicije, pandemije i dva razorna potresa. Mi koji sada vodimo Vladu već dva mandata nastojimo rješavati te probleme najbolje što možemo i znamo uz želju da Hrvatska bude respektirana država u krugu država zapadnocivilizacijskih vrijednosti - dodao je premijer.

Među ostalim, kazao je i kako je internentsko ozračje promijenilo demokraciju i način funkcioniranja društva - te da nekad od pojedinaca izvlači najgore, "što dovodi do govora mržnje i polariziranja u društvu te netolerancije".

Plenković smatra kako je ozračje u Hrvatsko pretjerano negativno i pesimistično.

- Nikad, osim prilikom uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije - stvari se ne doživljavaju kao dobre. To nije dobro, jer ako je takvo ozračje - svi stvari gledaju gore nego kakve jesu - rekao je te naveo da je njegova Vlada podignula plaće, kao i da je svjestan kako to nije dovoljno te je poručio da Vlada čini sve da se na tome ne stane.

- Biti građanin nosi sa sobom prava i obveze. Dio građana ne koristi cjepivo koje je Vlada osigurala. To je apsurd. Moj kolega Maltežanin broji preko 90 posto procijepljenih. To je turistička zemlja i Maltežani žele da drugi znaju da su sigurni, kazao je.

Komentirajući izjave građana koji su otišli iz Hrvatske zbog nedovoljno izgrađenog društva i neefikasnih institucija, Plenković je kazao kako je njegovoj Vladi na prvom mjestu izgradnju društva i institucija.

- Paralelno imate aktere koji rade na demontaži države i svih institucija. Nakon Petrinje došlo je do orkestriranog napada i na Crveni križ. Unazad mjesec dana na tapeti su HNB, HRT, Vrhovni sud i DORH. Radi se o sustavnom napadu - oni idu 'salama taktikom' i režu 'feticu po feticu' svakih mjesec dana. Jedan je cilj ugroziti Schengen, a drugi 'europodručje' - rekao je Plenković.

Govoreći o popisu stanovništva kazao je kako je "1948. Hrvatska imala isti broj stanovnika, ali je imala 95.000 beba, a danas ih ima 35.000", te da smatra kako je riječ o sustavnom trendu od 50-ih godina prošlog stoljeća.

- Način života se promijenio. U Koreji imate 0,8 djece u Nigeriji 5. Što su zemlje razvijenije imate manji prirodni prirast. Isto je i sa zemljama u našem okruženju - Bugarska, Litva, Latvija, (...) dok Skandinavija raste jako malo, kazao je Plenković i dodao kako mnoge zapadne demokracije negativne trendove kompenziraju useljavanjem.

Označeno u