Plenković: Milanović ne zna što se zbiva - bolje mu je da ne izlazi pred novinare

vv | 24.6.2022. u 12:33h | Objavljeno u Aktualno

Plenković: Za čije to interese rade Milanović i Mesić?

-Jasno je da Milanović radi za nekoga tko nije hrvatski, vjerojatno radi za neke, i ne samo on, vidio sam i Mesićeve izjave u Ivancu neki dan. Moramo se ozbiljno zapitati koja je to ekipa i za čije, moskovske interese oni rade. To sad postaje sve skupa jasnije. Ja radim za Hrvatsku, radim i za Hrvate u Bosni i Hercegovini, radim za to da budemo u Schengenu, u europodručju, da dobijemo sredstva iz instrumenta iduće generacije", kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon što su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za EU, a Europsko vijeće prvi put jasno izrazilo spremnost da Bosni i Hercegovini također dodijeli status kandidata, ali treba hitno pristupiti reformi ustava i izbornog zakona.

Milanoviću je Plenković poručio da kada ne zna što se zbiva, kada je izoliran da mu je bolje da ne izlazi na konferenciju za novinare. 

- Čovjek apsolutno ne prati ništa, ništa ne zna, a bolje mu je da pogleda svoja postignuća. Što je on napravio? Vrijeđa Ameriku, vrijeđa predsjednicu Komisije, predsjednika Europskog vijeća, prijeti blokadom Finske i Švedske u NATO-u, koje apsolutno nikakve veze nemaju s pitanjem Hrvata u BiH. On radi ogromne, krupne greške i radi štetu Hrvatskoj i ruši joj kredibilitet", rekao je Plenković.
 

Dodao je da se Milanović sada očito povukao od blokade Finske i Švedske. Odbacio je i Milanovićevu tezu da kalkulira i ne pomaže Hrvatima u BiH da bi ostvario ulazak u Schengen.
 

- Nema nikakve kalkulacije, razlika između mene i njega je to što ja vodim konzistentnu, jasnu, kredibilnu politiku. Ljudi su zadovoljni načinom na koji komuniciramo s našim partnerima i saveznicima", kaže premijer i dodaje da svatko "tko pretjerano lupa šakom o stol pokazuje dozu nezrelosti, agresije i dječjeg sindroma, taj završava loše".
 

Ponovio je da to što Milanović priča pokazuje da nema pojma o tome kako funkcionira Europska unija.
 

Plenković je rekao da je zagovarao i zagovara kandidatski status za BiH više i da je ranije počeo od svih drugih.
 

"Ja o tome govorim na svakom Europskom vijeću. Nisam primijetio da je on to govorio dok je bio premijer", rekao je Plenković. Dodao je da je Milanović napravio sve da ne dođe do dogovora između Bošnjaka i Hrvata, vrijeđajući one s kojima se Hrvati trebaju dogovoriti, da minira napore vlade da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nešto napravi što bi bilo korisno za Hrvate.
 

"Vidim da je i njega danas izvrijeđao. Dobio sam obavijest da su oni čak prosvjedovali u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu zbog njegovih izjava ", kaže premijer.
 

"To je sad ozbiljna šteta, koju se mi trudimo popravljati, čak i ne opterećivati hrvatsku javnost previše, ali to sad već poprima razmjere koji su zastrašujući. To je štetno, sramotno i beskorisno, a sve radi iz ljubomore i pakosti", zaključio je Plenković.
 

Komentirao je i izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je rekao da mu hrvatski premijer i predsjednik govore da sjedi na dvije stolice i da žele voditi politiku Srbije.
 

"Mi nemamo takvih pretenzija, ali ako netko misli ući u EU, moramo znati zastupa li politiku Kremlja ili politiku EU-a", zaključio je Plenković.

Idućeg tjedna francusko predsjedništvo ide s odlukom o hrvatskom članstvu u Schengenu

"I Hrvatska će biti tema na Europskom vijeću, kojom se potvrđuje buduće članstvo Hrvatske u europodručju. Nakon ovoga Europskog vijeća slijede samo još preostale formalne odluke i mislim da je konačna odluka 12. srpnja na ministarskoj razini, a formalna članica bit ćemo od 1. siječnja 2023. godine", rekao je Plenković.

Najavio je da idućeg tjedna francusko predsjedništvo ide i s odlukom o članstvu Hrvatske u Schengenu, rekavši da očekuje da u istom trenutku postanemo i članica europodručja i Schengenskog prostora.

"To je važno za sve one koji danas, kao Milanović, ljudima govore laži da smo mi bili spremni 2015. godine. Te godine je Hrvatska imala 281 neispunjen kriterij za članstvo u Schengen i nije znala kako iskoristi 80 mil. eura za jačanje schengenske granice. Mi smo sve to s jednom vrlo kvalitetnom, ozbiljnom strategijom, pristupom i radom ispunili i zaradili da dođemo u novu fazu. Nisu to stvari koje se dobivaju kao neko sljedovanje nego se zarađuju radom i reformama i ozbiljnim putem i kredibilitetom unutar EU-a. To je vrlo važno. Kad je netko izoliran i ne prati igru onda bolje da ne izlazi na press pa ljudima govori stvari koje ne stoje", izjavio je Plenković.