Plenković: Limitirat ćemo rast cijene plina na 20%, a struje na 9,6%, smanjit će se PDV na hranu Foto: screenshot HRT

Plenković: Limitirat ćemo rast cijene plina na 20%, a struje na 9,6%, smanjit će se PDV na hranu

Varaždinske vijesti/HRT | 16.2.2022. u 11:03h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavlja paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata. Uz predsjednika Vlade su potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović te ministrica poljoprivrede Marija Vučković, prenosi portal HRT-a.

- Ovaj globalni porast cijena energenata, izazvao je val poskupljenja u Europi. Cijena plina raste iz nekoliko razloga. Prvo, nakon COVID krize dolazi do veće potražnje i spremnosti nabave plina po većoj cijeni u državama Azije. Drugi je Rusija, koja jedan od glavnih opskrbljivača plina. Norveška nije u mogućnosti povećati proizvodnju plina. U Europi se događa veća potražnja zbog oporavka, a klimatske prilike govore da su zime hladnije, osobito veljača, ožujak i travanj. Ujedno proizvodnja plina u Europi je u padu od 2004. 43% plina dolazi iz Rusije, iz Norveške 23%, Alžir 11%, putem terminala prelo LNG-a dolazi 20%, prvenstveno iz Katara i SAD-a, dio plina iz Azerbajdžana, dio iz Libije. Europa uvozi 61% ukupnih potreba, istaknuo je premijer Plenković na početki predstavljanja paketa mjera.

- Hrvatska i Mađarska nisu zabilježile rast cijena plina za kućanstva od ljeta do kraja siječanja, istaknuo je premijer.

Prosječni porast cijene u EU električne energije protekle godine bio je 30%, a 70% što se tiče plina.

- U hrvatskim kućanstvima nepromijenjene cijene, zahvaljući reguliranim cijenama. Da Vlada ne donosi ovaj paket mjera, od 1. travnja električna energija bi poskupjela 23%, a za plin 79%, dodaje.

Govoreći o opskrbi plinom u Hrvatskoj, kaže da je 57% došlo putem LNG terminala, 21% je domaća proizvodnja, 22% je uvoz iz Rusije. Hrvatska proizvodi oko petine svoga plina, a 46,3% plina se koristi u kućanstvima.

Kaže da je paket koji Vlada danas donosi težak 4,8 milijardi kuna, 2,1 milijarde se odnosi na porezna rasterećenja kroz snižene stope PDC-a. 1,2 milijarde kuna su potpore za ublažavanje troška za cijenu plina. 800 milijuna kuna socijalnih naknada i naknada za umirovljenike. 460 milijuna kuna ograničenje porasta naknada za struju i 250 milijuna kuna potpore poljoprivrednicima i ribarima.

- Rađen je paket sustavno u koordinaciji svih nadležnih ministarstava i tijela, kvalitetno je pripremljen i sveobuhvatan. Odnosi se na kućanstva, na poduzeća i na poljoprivrednike. On je univerzalan, usmjeren je svim korisnicima, ublažavamo rast cijena električne energije. HEP će podnijeti dio tereta. Odnosi se na porezna rasterećenja, na socijalne naknade za građane u riziku od energetskog siromaštva, dodatno za umirovljenike jednokratnom naknadom, za poduzeća potpore za trošak plina poduzetnicima te poseban program potpora za poljoprivrednike i ribare.

Dodaje da će biti limitiran rast cijena električne energije na 9,6%, a plin će rasti najviše do 20%.

- Ograničenjem porasta naknada za električnu energiju, kućanstva će se rasteretiti za 460 milijuna kuna. Značajno ublažamo rast cijene električne energije za sugrađane.

Smanjenjem PDV-a na pet posto i Vladinim vaučerima vezano uz rast cijene plina doći će do rasta od samo 17 posto.

Plenković kaže da će se potpore građanima odnositi na sve koji koriste plin i "direktna potpora im je 10 lipa po kilovat satu, odnosno 20 posto projicirane cijene".

- To će državu koštati oko 600 milijuna kuna, a novac za to će se namaknuti prodajom slobodnih emisija stakleničkim plinovima, objasnio je.

PDV na plin i toplinsku energiju ćemo trajno sniziti na 13%.

- U ovim iznimnim okolnostima, smanjujemo PDV na plin s 25 na 5% od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2023. Idemo i sa smanjenjem stope PDV-a na hranu. S postojeće stope PDV-a od 13% na svježe meso, ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu, troškove u poljoprivredi, spuštamo na 5%. Dodatno i u dio mliječnih proizvoda, smanjuje se stopa PDV-a s 25% na 5% na maslac i margarin. Smanjujemo stopu na higijenske uloške i tampone s 25% na 13%. Smanjuje se PDV na ulaznice za sportske i kulturne priredbe na 5%.

Najugroženiji građani dobit će i vaučer za struju i plin, a tu se misli na umirovljenike, socijalu i korisnike invalidnina.

Tu mjeru će koristiti do 50.000 ljudi i koštat će 300 milijuna kuna.

Svi umirovljenici će dobiti i jednokratne naknade od 400 do 1200 kuna ovisno o iznosu mirovine koji primaju.

Mjesečni iznos vaučera za najugroženije građane za struju i plin podiže se s 200 na 400 kuna.

- U ovom paketu pružit ćemo i mjesečnu naknadu za pružatelje socijalnih usluga, 46.000 primatelja socijalnih usluga. Ciljamo pravne osobe, oni će dobiti od 1000 do 4000 kuna, riječ je o pružateljima usluga smještaja, organiziranog stanovanja i boravka. Naknada će biti dostupna i udomiteljskim obiteljima od 400 kuna.

- Umirovljenicima smo predvidjeli posebnu jednokratnu naknadu, za 721 tisuću umirovljenika s mirovinom do 4.000 kuna. Umirovljenici s mirovinama do 1500 kuna dobit će jednokratnu naknadu u iznosu od 1.200 kuna, oni s mirovinama od 1500 do 2000 dobit će 900 kuna, oni s mirovinama od 2000 do 3000 kuna dobit će 600 kuna, oni s mirovinama od 3000 do 4000 kuna dobit će jednokratnu naknadu od 400 kuna, ističe premijer.

- Ovaj paket mjera je jedan od najsveobuhvatnijih, željeli smo da je cjelovit, da je adresirao sve ciljne skupine u društvu koji su na različite načine pogođeni globalnim porastom energenata. Učinkovito i značajno ublažavamo cijene plina i struje. Značajno smanjujemo rast cijena hrane. Paket je posebno usmjeren na najosjetljivije skupine stanovništva, dodaje.

 

Označeno u