Plenković: Nema izvanredne situacije, nema prijevremenih izbora

Varaždinske vijesti/HRT | 19.2.2022. u 13:11h | Objavljeno u Aktualno

Nakon današnje zajedničke akcije Uskoka i policije u sklopu koje je pretražena kuća ministra Darka Horvata u Donjoj Dubravi u Međimurskoj županiji, a prema neslužbenim informacijama, istraga obuhvaća još državnih dužnosnika, konferenciju za novinare, nakon sjednice Vlade, održao je premijer Andrej Plenković.

- Nema izvanredne situacije, nema prijevremenih izbora - rekao je uz ostalo Plenković.

Na početku konferencije za medije premijer Andrej Plenković podsjetio je na aktualna politička zbivanja u ovom tjednu, prenosi portal HRT-a.

- Zahvaljujući DORH-u imamo sad jednu novu temu za koju smo jutros saznali iz medija, da je jutros očito napravljen pretres kuće ministra Horvata, a sada vidimo da je on i uhićen i da je očito u tijeku kriminalističko istraživanje. Koliko ja shvaćam, a znam koliko i vi, vidim da je riječ o nekim događajima iz 2018. kad je on bio ministar gospodarstva u našoj prvoj Vladi, o programima koji su se odnosili na potpore poduzetnicima, u okviru programa koji se odnosi na nacionalne manjine.

- Vidim da se spominju i drugi dužnosnici, tada ili zastupnik ili šef Zavoda za mirovinsko osiguranje, danas potpredsjednik Milošević te ministar Aladrović, kao i bivši ministar Tolušić. To u svakom slučaju je vrlo indikativan tajming nakon ovakvog tjedna, takva ažurnost DORH-a u vezi s događajima i navodnim kaznenim djelima koji su se dogodili 2018.

- Očekujem da sada svi potvrdimo da DORH i pravosuđe nisu pod HDZ-ovom šapom, da rade neovisno, ali da očito imaju neki svoj razlog za ovako dramatičnu žurnost pa i za korak koji se zove uhićenje ministra na dužnosti, rekao je Plenković.

- Ovo se dogodilo samo još jednom, krajem 90-ih godina, no za ovakav potez očekujem od DORH-a da obavijesti javnost što je to tako žurno i koji su to razlozi da se ide uhićivati ministra. Ministar bi se sigurno odazvao pravosudnim tijelima da ga žele nešto pitati. Drugo, smatram da je neprihvatljivo da tijekom cijelog jutra slušamo komentare koje govore ljudi koji ni po kojoj osnovi ne bi trebali imati saznanja o ovom postupku u fazi predistražnih radnji. Sumnjam da i to nije neko kaznemo djelo, netko iz sustava pušta informacije novinarima koji onda to analiziraju i plasiraju javnosti, kreiraju dojam nekakve dramatičnosti.

- Pozivam DORH i glavnu državnu odvjetnicu da se javno očituje o čemu se radi. Ovo je trenutak u kojem bi Hrvo Šipek, kojoj smo nedavno dali pozitivnu ocjenu, trebala stati pred kamere i objasniti koja su to kaznena djela koja DORH ili USKOK navode da se uhiti ministar na dužnosti. Vjerujem da će oni podastrijeti čvrste dokaze i razloge zašto su se odlučili na ovakav potez. Meni djeluje nerazmjeran ovaj potez s obzirom na predmet o kojem se radi, ali oni sigurno rade zakonito, nepristrano, pa je njihova dužnost da i obavijeste javnost što rade, a ne da to radimo mi.

- Što se tiče političkih posljedica, parlamentarna većina je stabilna. Kontaktirao sam sve članove, oni su svi uz Vladu, podržavaju je, nikakva izvanrednost nije na dnevnom redu.

- Vidjet ćemo što će se događati s ovom situacijom, nemamo saznanja. Kada više saznamo, onda ćemo donositi odluke.

- Da odmah ispravim krive citate s presice, ja sam rekao da meni oporba neće smjenjivati ministre, a ne da to neću činiti ja. Taj krivi citat već neko vrijeme leti u eteru, a hoću li ja nešto odlučiti u ovako posebnim okolnostima, to je drugo pitanje. Nema izvanredne situcije ni prijevremenih izbora, poručio je.

- Ovu ćemo temu detaljno ispitati. Ovo nije bilo kakav slučaj. DORH to treba objasniti, a ne da to za njih rade neki drugi ljudi.

Plenković je rekao da se nije čuo s ministrom Horvatom, ali da jest razgovarao s ministrom Aladrovićem i potpredsjednikom Miloševićem, prenosi portal HRT-a.

Označeno u