Pitanje europskih standarda: o varaždinskom groblju na međunarodnom sastanku u Parizu

Varaždinski Parkovi kontinuirano lobiraju za postizanje europskih standarda na hrvatskim grobljima, a o toj su temi razgovarali i na međunarodnom sastanku u Parizu. Međunarodnu je delegaciju, čijim su dijelom bili i direktor Gradskog groblja u Varaždinu Alen Runac sa suradnicom Jelenom Sekelj, primio hrvatski veleposlanik u Francuskoj Filip Vučak.

Bila je to prilika zauzimanja zajedničkog stajališta o nužnosti postizanja političkog, društvenog i strukovnog konsenzusa o realizaciji inicijative dostizanja visokih europskih standarda u uređenju i održavanju groblja.

- Dosadašnje nacionalno i EU financiranje komunalnog sektora nije u značajnijoj mjeri uključivalo djelatnost održavanja i upravljanja grobljima pa dok vodeći europski gradovi već realiziraju inovativne projekte korištenja groblja za realizaciju različitih kulturnih i turističkih sadržaja i ruta, a posebno izgradnju grobljanske infrastrukture, hrvatska groblja značajno zaostaju za standardima Europske unije – istaknuo je na pariškom sastanku direktor Parkova, Alen Runac.

Jelena Sekelj istaknula je problematiku izgradnje grobne kuće na varaždinskom groblju, za koju je projekta dokumentacija završena još 2009. godine ali projekt je do danas mrtvo slovo na papiru. Varaždin, kao grad s više od 40.000 stanovnika nema adekvatnu grobnu kuću, a današnja je prema svim standardima premala za grad ove veličine.

Suočeni s neadekvatnom infrastrukturom, Parkovi su u proteklih godinu dana intenzivirali aktivnosti na pronalasku rješenja za financiranje ovog projekta.

- Lani smo s projektom izgradnje grobne kuće na varaždinskom groblju upoznali i hrvatske europarlamentarce, apelirajući na njih da se založe za alociranje sredstava za izgradnju infrastrukture na grobljima u sljedećem programskom razdoblju – istaknula je Jelena Sekelj.

Alen Runac i Jelena Sekelj upoznali su ostale delegate s osnovnim značajkama varaždinskog groblja, službeno priznatoga kao jedno od najljepših europskih groblja i uvrštenog na popis hrvatske kulturne baštine i spomenika parkovne arhitekture. Za to je zaslužan bivši upravitelj groblja, Herman Haller, koji je brigu o groblju preuzeo 1905. godine.

Herman Haller je bio fasciniran vrtovima i parkovima austrijskih i njemačkih gradova, osobito Schönbrunnom, uređenima prema uzoru na versajsku vrtnu arhitekturu poznatu kao francuski stil. Došavši za upravitelja 1905. godine Herman Haller je, imajući u vidu jasnu koncepciju, Gradsko groblje u Varaždinu pretvorio u park, specifičan po jedinstvenim dimenzijama zelene arhitekture, postignute šišanjem tuja.

- Varaždinsko je groblje park iznimne ljepote, koji trebamo očuvati za budućnost takvog kakav jest, ali i infrastrukturno ga prilagoditi suvremenim standardima 21. stoljeća – zaključio je Alen

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.