PG Orehovec iz Velikog Bukovca proglašen najboljim u sklopu projekta "OPG Zlata vrijedan"

J.Š./ Varaždinske vijesti | 3.9.2021. u 14:26h | Objavljeno u Aktualno

PG Orehovec iz Velikog Bukovca, uz OPG Tomislav Kuharić iz Vinipotoka i OPG Ivan Palčić iz Vukovine, proglašeni su najboljim OPG-ovima u sklopu projekta „OPG Zlata vrijedan“.

Projekt je to koji osmu godinu za redom nagrađuje najbolje hrvatske poljoprivrednike.

Inače, obitelj Orehovec bavi se prirodnim uzgojem peradi već se dugi niz godina te danas imaju zaokružen proces proizvodnje od uzgoja, obrade i prerade te plasmana proizvoda u vlastite mesnice i trgovine.

Na njihovom se imanju godišnje uzgoji na otvorenom oko 80.000 patki, guska, pilića i pijetlova, a iskorak na tržištu napravili su proizvodnjom pačje paštete te ponudom sušenih pačjih prsa. U posao su uključeni osim vlasnika gospodarstva Željka i njegove supruge Marinke, sin Juraj i supruga Marina.

Imaju 70-ak zaposlenih, a ishrana peradi na njihovim farmama temelji se na žitaricama i uljaricama koje sami proizvedu na 100 hektara zemlje.

- Kukuruz i soja su najzastupljeniji u sastavu smjese kojom hranimo našu perad, a dobivamo ih dijelom iz uzgoja s naših polja, a dijelom ih za nas proizvode drugi poljoprivrednici iz našeg kraja. Možemo ustvrditi da više od 90% hrane koju koristimo u ishrani peradi je lokalnog podrijetla. Također, ne koristimo GMO sjeme, tako da perad ne konzumira GMO smjesu. Perad koja boravi na otvorenom uz smjesu konzumira i travu na ispaši, crve i druge organizme koje pronađe na tlu. Uz ovakav način proizvodnje možemo reći da je sva hrana kontroliranog podrijetla, a krajnji proizvod vrhunske kvalitete – ističu.

Što se tržišta tiče, osim vlastitih trgovina i mesnica rade za trgovačke lance i snabdjevaju druge mesnice po Hrvatskoj te surađuju s nekoliko restorana i hotela. S obzirom da imaju registriranu preradu crvenog i bijelog mesa, rade i za lokalno tržište prerađevine od svinjskog mesa kao što su jeger, kobasice i hrenovke no iskorak su napravili s pačjim proizvodima.

- Proizvodimo svježe meso peradi te se razvijamo u nekim novim smjerovima. Napravili smo iskorak s paštetama. Unatrag dvije godine razvijamo preradu pačje paštete i sušenih pačjih prsa. Paštete koje radimo od patke nisu klasične paštete što ljudi zamišljaju pod pojmom pašteta. Mi radimo delikatese i zamišljeno je da se naša pašteta konzumira kao predjelo nekog ručka uz čašu vina. One su do pet puta skuplje od običnih pašteta. Radimo ih od mesa patki iz slobodnog uzgoja, ne sadrže mast svinje ili pilića. Razvili smo paštete u pet okusa pa imamo klasik pačju paštetu, paštetu od dimljene patke, pačja pašteta s bučinim uljem i košticama, pačja pašteta sa crnim tartufom te pačji parfe od pačjih jetri – kažu i zaključuju da je ta priča u povojima te se nadaju da će se od jeseni zakotrljati.

Označeno u
Galerija slika