Petorica župana iz sjeverne Hrvatske održali sastanak s premijerom Plenkovićem Foto: Varaždinska županija

Petorica župana iz sjeverne Hrvatske održali sastanak s premijerom Plenkovićem

Varaždinske vijesti | 28.11.2017. u 19:21h | Objavljeno u Aktualno

U Banskim dvorima u Zagrebu danas, 28. studenoga, održan je sastanak petorice županaRadimira Čačića, Matije Posavca, Darka Korena, Željka Kolara i Damira Bajsa – s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem i ministrima Predragom Štromarom, Zdravkom Marićem, Gabrijelom Žalac, Olegom Butkovićem, Goranom Marićem, Milanom Kujundžićem, Blaženkom Divjak i Garijem Capellijem.

Sastanak je održan nakon što su župani Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Bjelovarsko-bilogorske županije Vladi uputili zajednički prijedlog o osnivanju Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku, za područje na kojem živi više od 660.000 stanovnika.

Župan Damir Bajs je izvijestio da je njihova inicijativa prihvaćena kao mogući okvir za suradnju, a napomenuo je i da su teme bile i projekti iz područja prometa, školstva i zdravstva, kao i promjene u poreznoj politici. Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac najavila je da će s petoricom župana u sljedeća dva mjeseca razgovarati o zajedničkim modelima financiranja projekata, kako iz EU fondova, tako i iz državnog proračuna.

Izvijestila je da su u zadnjih godinu dana kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice i Program podrške regionalnom razvoju financirali 60 projekata iz pet sjevernih županija u ukupnom iznosu od 51 milijun kuna, a uz to i 12 školskih objekata s ukupno 8,6 milijuna kuna.

– Hvale je vrijedno da je iz operativnih programa koji su na raspolaganju Republici Hrvatskoj iz ovih pet županija ugovoreno projekata vrijednih 401 milijun eura – istaknula je ministrica Žalac.

Ministar financija Zdravko Marić je napomenuo da će za sjeverne, a i sve ostale županije, novi Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave značiti jednostavniju i pravedniju raspodjelu poreza na dohodak.

– Neto efekt će biti pozitivan, osobito za ovih pet sjevernih županija – najavio je Marić.

Župan Čačić je na sastanku naglasio značaj realizacije projekta Ministarstva financija kojim bi se omogućilo povećanje neto plaća u prerađivačkim djelatnostima, jer je to ključno za područje pet sjevernih županija.

vlada_cacic_sastanak_3.JPG

- Naglasio sam i značaj projekata u zdravstvu i napomenuo da su neprihvatljive naknadne intervencije kojima se oštećuju projekti, primjerice, objedinjeni hitni bolnički prijem u Općoj bolnici Varaždin i Spinalni centar u Bolnici Varaždinske Toplice. Rješenja ćemo tražiti alokacijom europskih sredstava i kroz druge forme – rekao je Čačić nakon sastanka.

Na sastanku s premijerom Plenkovićem i ministrima istaknuo je važnost povezivanja brzom prugom od Čakovca i Varaždina preko Lepoglave i Krapine do Zagreba, kao i dva cestovna pravca, s jedne strane Podravsku magistralu, a s druge brzu cestu Čakovec–Krapina. Izdvojio je i centar za gospodarenje otpadom u Piškornici kao zajednički projekt sjevernih županija.

- Posebno sam naglasio definiranje projekta širokopojasnog interneta, jer je neprihvatljivo postaviti granicu brzine pristupa na način da se u nju mogu uklopiti i postojeće bakrene mreže budući da to jednostavno nije budućnost – istaknuo je Čačić.

vlada_cacic_sastanak_2.JPG