Patafta: Čehok i Čačić ne žele da se bale riješe jer bi onda postali nebitni

vv | 27.3.2023. u 19:52h | Objavljeno u Aktualno

I unutar SDP-a i unutar HDZ-a ima onih koji žele zbrinuti balirani otpad te se bilo blizu tome, a to što je i dalje u Brezju posljedica je pritiska Čehoka na Stričaka, ali to paše i Čačiću, budući da bi obojica u slučaju rješenje toga problema postali nebitni, a upravo su oni dogovorili odlaganje bala na vodozaštitno područje i tako su počeli postajati dio tog problema koji pritišće godinama Varaždin u kojem su se zbog otpada dobivali i gubili izbori, kao i izlazilo na izvanredne, kao što su predstojeći. Čehok je kao gradonačelnik imao vremena za rješavanje bala, ali nije uspio, a i Čačić ih je skupa s Habušem isto bezuspješno pokušavao riješiti. Budući da se, gledajući kroz prošlost, jasno vidi da se uz njih veže ovaj problem, sada je došlo vrijeme da se maknu jer su kroz cijelo to razdoblje samo usložnjavali ovaj, najveći varaždinski problem, zajedno s odvjetnicima Petrić iz platforme Budimo grad i grupe Varaždinsko smeće, koje su angažirali Habuš i Čačić, a napravili su dodatno više štete nego koristi. Međutim, nešto je problematično i u nama jer dvadeset godina biramo one koji ne rješavaju probleme, već vode osobne ratove i osvete, umjesto da sjednu zajedno i riješe izazove pred nama, neovisno o političkim opcijama. Ali oni međusobno ni ne razgovaraju. No, ako građani ne misle tako, ako i dalje žele živjeti s balama i takvim osobama na čelu, koje oko svega vode osobne ratove, maknut ću se jer meni toga sigurno ne treba jer ne živim od politike.

Tvrdi to Davor Patafta, donedavni nezavisni vijećnik u varaždinskom Gradskom vijeću i poduzetnik, koji izlazi na izvanredne izbore s glavnom željom da se već jednom zbrine otpad omotan u bale. Oko toga je spreman posredovati s obzirom na znanje koje ima iz gospodarstva, osobito zbrinjavanja otpada.

Upravo je poduzeće VIS, dok ga je vodio Patafta, izgradilo MBO postrojenje, ali do obrade bala nije došlo zbog sukoba Čehoka i Čačića, odnosno Čehokovih i vijećnika HNS-a, koji je rezultirao i kaznenim prijavama, optužnicom i postupkom.  

-Toliko je bilo opstrukcija, pljuvanja i kojeg čega, a na kraju se došlo do onoga što sam nudio i tvrdio. Da je sve u redu, reklo je 15 sudaca, ali je afera napravljena, iako je naš ugovor bio tri puta jeftiniji u odnosu na ovo što se dobilo, no to sada nije problem. Nekad su jedni prijavljivali Čehoka, sada Čehok prijavljuje druge. Čačić je s Habušem i Petrićima razvrgnuo dogovoreno. Ovo s otpadom dolazi na razinu gluposti: imate s istom pravnom osobom dva ugovora za isti posao, a onda raspisujete novi natječaj na koji opet dolazi slična osoba. Ljudi se smiju. Imamo cirkus - oni se i dalje vrijeđaju te ništa ne rješavaju, a očekuju podršku građana. A istovremeno se i novonastali otpad, koji nema veze s balama, namjerava voziti u MBO kojeg sam izgradio, i to po puno višoj cijeni nego se nekad nudilo. Da se ne govori da se Gradu nudilo da budu vlasnik 25% besplatno. Ali Čačić i Habuš su bili protiv svega, a sada isti Čačič s vlasti šalje novi otpad MBO, ukazuje Patafta, naglašavajući da trebaju prestati vrijeđanja i podmetanja te postići dogovor, što će i poduprijeti, ali treba gledati da se uštedi 40 milijuna kuna na PDV-u, kao što je ukazivao kao vijećnik jer je Grad Varaždin obveznik PDV-a.  

Ukoliko se ne potpiše ugovor o zbrinjavanju bala slijedom provedene javne nabave, odnosno oko toga ne postigne dogovor glavnih političkih aktera, Patafta smatra da će se Grad Varaždin naći pred bankrotom  jer će se pojaviti lešinarski fondovi koji idu za sporovima.