Patafta: Bacalo se blato na mene, a sad će se zbrinjavanje bala biti u MBO-u, ali i do 300% skuplje

VV | 24.11.2022. u 11:03h | Objavljeno u Aktualno

Nakon otvaranja ponuda za zbrinjavanje baliranog otpada u Brezju, varaždinski gradski vijećnik i gospodarstvenik Davor Patafta osvrnuo se na problematiku zbrinjavanja baliranog otpada u Brezju, koji se prvi put pokušao riješiti 2008. potpisivanjem Ugovora o zbrinjavanju baliranog i novonastalog otpada između Varkoma i tadašnjeg VIS-a, koji je izgradio MBO postrojenje. No, umjesto početka rješavanja tog komunalnog problema, uslijedila su prozivanja zbog cijene i ostalog, koja su završila i uhićenjima, ali nakon sudskog postupka svi su okrivljeni oslobođeni u tom dijelu optužnice.  

- Da nisam 2010. godine izgradio MBO postrojenje i tvornicu u Varaždinu, znate tko bi se javio sada na natječaj da riješi balirani otpad  i ekološki problem?? Nitko! Kao što znamo, došla je samo jedna ponuda. I to od MBO postrojenja, ukazuje gradski vijećnik i poduzetnik.

Deset godina, kako podsjeća, bacalo se blato na njega, a sve to što se u međuvremenu događalo rezultiralo je time da će građani sad zbrinjavanje baliranog otpada plaćati na istom mjestu, ali osjetno skuplje.

- To tada tehnološki najmodernije rješenje koštalo je građane 57 milijuna kuna netto. Sada će po ovom natječaju koštati 129 milijuna kuna netto i plus dodatni troškovi kamata oko 20 milijuna kuna (ukupno oko 150 milijuna kuna ) i sve na kredit jer Grad ne može to jednokratno platiti. Ukupni trošak za građane biti će oko 250% do 300% skuplji. A zašto? Zbog politike, veli Patafta.

Kako dodaje, većina nikako ne može shvatiti da ljudi ne žele blizu sebe tuđe smeće, odnosno da sindrom NIMBY i znanstveno dokazan u cijelome svijetu.

-Svoje smeće moramo riješiti sami, a u varaždinskoj politici prevladavaju svađe i prepirke gore nego kod male djece. Uz to, sukobljene strane, jedni protiv drugih, policiji šalju kaznene prijave kako bi opteretili političke protivnike ispitivanjima u policiji. Medijski prostor dobivaju oni koji znaju najmanje i stvaraju fame, ocjenjuje Patafta.

Označeno u