Pašno govedarstvo nedostatno i u začecima, a potencijal ogromni

J.Š./ Varaždinske vijesti | 24.6.2021. u 20:03h | Objavljeno u Aktualno

- Nažalost u županiji bilježimo pad u stočarstvu, u svim vidovima. Stoga, kroz ovakve demonstracijske aktivnosti, ovim projektom pokušavamo na neki način povezati naše poljoprivredne proizvođače i motivirati one koji su zainteresirani za ovakav vid ekološkog pašnog govedarstva kakvog možemo vidjeti na ovom topličkom OPG-u – rekla je Mara Bogović iz Ministarstva poljoprivrede na demonstracijskom događaju pod nazivom „Pasmina Galloway na varaždinskim brežuljkastim pašnjacima“, koji se održao na OPG-u Stjepan Mičuda u Hrastovcu Topličkom.

Stjepan Mičuda jedini u Varaždinskoj županiji uzgaja pasminu Galloway, a prva goveda kupio je prije šest godina.

- Želja i planovi su postojali već dulje vrijeme, a ideju smo ostvarili kada smo prije šest godina otišli u mirovinu. Sa svojim životinjama njegujemo prirodu. Ekstenzivna je to rasa goveda. Dovoljno joj je samo sijeno, paša i voda. Mi smo već stariji, a kravice nam njeguju i čiste imanje. Izvanredne su za naš kraj. Ne treba žitarice, ni posebnu njegu čak ni kod telenja. Odgojili smo već nekoliko generacija junica koje smo prodali za daljnji rasplod. Muške je najbolje hraniti do pete godine starosti. Goveda sporo rast pa im je i meso visoke kvalitete – kaže domaćin Stjepan Mičuda, dodajući da imaju ukupno 15 grla i da su im ta goveda sada zanimacija u mirovini, da im nije dosadno.

Praktična su iskustva u proizvodnom sustavu tova na paši u Hrvatskoj nedostatna, a potencijal je ogroman, moglo se čuti na skupu.

- Cilj je ukloniti predrasude i motivirati postojeće te potencijalne poljoprivrednike za pravilno upravljanje pašnim govedarstvom. Iskustva najboljih praktičara u upravljanju proizvodnjom na tom području i primjeri na njihovim farmama mogu biti od velike koristi za sve sudionike osobito u proizvodnji teladi, uzgoju životinja te poboljšanju zdravlja i dobrobiti. Vlasnici gospodarstva pokazat će vlastiti model farme i u praksi ukazati na mnoge detalje naročito važne u mesnom govedarstvu – naveo je voditelj projekta Dario Zagorec, iz Ministarstva poljoprivrede, voditelj Službe za savjetovanje u animalnoj proizvodnji.

Šesnaesti demo-događaj provodi Ministarstvo poljoprivrede u okviru projekta NEFERTITI. Projekt se provodi na cjelokupnom području Hrvatske, a sudjeluje ukupno 17 europskih zemalja.

- Po pitanju pašnog govedarstva Hrvatska je u zečecima, a kod nas je taj posao poznat kao sustav krava-tele. Međutim oni imaju različite nazive, ali se sve svodi na pašni tov, odnosno na držanje krava na otvorenom. Iako to nije ništa novo kod nas, i taj se sustav provodi kod nas duži niz godina, ipak moramo reći da smo u začecima – rekao je Zagorec, dodajući da su u sjeverozapadnoj Hrvatskoj najveći problem rascjepkane čestice zbog kojih je teško osigurati velike pašnjake, primjerice 20-ak hektara pašnjaka za adekvatni broj krava.

Također, sugovornica Bogović je istaknula kako u županiji ima još oko 15 gospodarstava koja se bave pašnim govedarstvom.

- Potencijal postoji naročito zbog toga što je Varaždinska županija brežuljkasto područje za koje možemo reći da je idealno za takav vid stočarstva, a ujedno takva goveda održavaju naše brežuljke čistima, da se ne pretvore u zaraštene šumovite krajolike. Uz to, takvi je uzgoj manje zahtjevan u odnosu na intenzivno stočarstvo koje je orijentirano na proizvodnju mlijeka - zaključila je Bogović.