Paljak kod predsjednice RH: Država nam i dalje duguje 45 milijuna kuna Foto: Varaždinska županija

Paljak kod predsjednice RH: Država nam i dalje duguje 45 milijuna kuna

Varaždinske vijesti | 6.3.2019. u 13:21h | Objavljeno u Aktualno

Zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak sudjelovao je u utorak, 5. ožujka, na okruglom stolu o fiskalnoj decentralizaciji i regionalnom razvoju Republike Hrvatske u Zagrebu u organizaciji predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

U Uredu Predsjednice okupili su se čelni ljudi hrvatskih županija, kojima je predsjednica najavila osnivanje radne skupine s ciljem izrade smjernica za učinkovitiju fiskalnu decentralizaciju i regionalni razvoj države. Iznijela je ključne nalaze i zaključke projekta "Izmješteni Ured", a županijama i jedinicama lokalne samouprave je zahvalila na gostoprimstvu.

Paljak je istaknuo da Varaždinska županija pozdravlja svaku mjeru koja će doprinijeti učinkovitoj decentralizaciji, no naveo je i dosadašnja negativna iskustva.

- Već gotovo dvije godine upozoravamo da država, unatoč potpisanim sporazumima, Varaždinskoj županiji nije plaćala obveze preuzete za 32 škole i dvorane izgrađene po modelu JPP-a zbog čega smo bili prisiljeni podnijeti tužbe. Krajem prošle godine počeli su izvršavati obvezu, ali samo za buduće razdoblje, dok je ostao dug koji trenutno iznosi 45 milijuna kuna, a unatoč javno danim obećanjima, Županiji još uvijek nije plaćen. Drugo negativno iskustvo naše, ali i drugih županija, vezano je uz preuzimanje poslova graditeljstva i prostornog uređenja 2008. godine. Država je izmijenila zakon i prestala plaćati troškove tada preuzetih službenika, koji su pali na teret Županija. Zbog takve prakse, postoji potencijalna opasnost kod najavljenog potpunog preuzimanja poslova sadašnjih ureda državne uprave. Najavljene izmjene u potpunosti podržavamo, ali pod uvjetom da se usvoje jasna financijska i zakonska rješenja vezana uz plaće preuzetih službenika, jer bi u protivnom troškovi za županije mogli biti milijunski. Takvim dugoročnim rješenjem ne bismo ovisili o volji državnih izvršnih vlasti i njihovim diskrecijskim pravima – rekao je Paljak.

Napomenuo je i da država još uvijek nije ukinula limite za EU projekte, točnije za sufinanciranje domicilne komponente, što također koči regionalni razvoj i kažnjava najuspješnije u povlačenju EU novca.

Prijedlog nove statističke klasifikacije prostornih jedinica na četiri regije pozdravljamo, rekao je Paljak, ali i naglasio potrebu edukacije domaćih tvrtki o korištenju EU fondova.

- Podržavamo novu statističku podjelu, no praksa je pokazala da za gospodarski sektor nije toliko važno dizanje postotaka za dobivanje potpora, koliko je važno educirati naše tvrtke. Gospodarstvo iz Varaždinske županije je daleko najuspješnije u Hrvatskoj po povlačenju bespovratnog EU novca. Za to što su naši gospodarstvenici povukli najviše EU sredstava nije zaslužna politika, već činjenica da se u našoj županiji nalaze brojne velike strane tvrtke koje znaju povući EU sredstva, s obzirom na to da su organizirane, imaju iskustva u prijavi projekata, gledaju na svaki euro i u svoje potencijalne investicije unaprijed ukalkuliraju bespovratna EU sredstva. To našim domaćim tvrtkama nedostaje i zato je nužno posvetiti više pozornosti edukaciji tvrtki o korištenju EU fondova – istaknuo je Paljak.

paljak_okrugli_stol_ured_predsjednice_1.JPG

paljak_okrugli_stol_ured_predsjednice_2.JPG

paljak_okrugli_stol_ured_predsjednice_3.JPG

paljak_okrugli_stol_ured_predsjednice_4.JPG