Paket eurokovanica od 1. prosinca moći će se nabaviti za 100 kuna Foto: euro.hr

Paket eurokovanica od 1. prosinca moći će se nabaviti za 100 kuna

vv | 11.11.2022. u 11:30h | Objavljeno u Aktualno

Proizvodnja kovanica eura s hrvatskom nacionalnom stranom počela je u srpnju ove godine.

Hrvatska ulazi u eurozonu 1. siječnja 2023. Od 1. prosinca ove godine u bankama, Fini i Hrvatskoj pošti građani mogu nabaviti početni paket eurokovanica.

>>Koje ćemo novčanice eura podizati na bankomatima od 1. siječnja 2023. godine?

Paket sadržava 33 eurokovanice svih apoena, u vrijednosti od 13,28 eura, a moći će se nabaviti za novčanu protuvrijednost od 100,00 kuna, objavljeno je na Euro.hr, službenoj stranici HNB-a i Vlade na kojoj možete pronaći najvažnije informacijama o uvođenju eura u RH. Po transakciji, građani će moći dobiti najviše dvije vrećice.

- Hrvatska narodna banka (HNB) za potrebe predopskrbe banaka kovanim novcem eura pripremit će oko 3.700 tona eurokovanica (težina približno jednaka težini 88 novih zagrebačkih tramvaja ili 94 suvremena putnička zrakoplova kojima se služi zrakoplovna kompanija Croatia Airlines), a kovnica novca će, u iznimno kratkom razdoblju od nepunih šest mjeseci, morati izraditi veći dio te količine eurokovanica - priopćeno je iz HNB-a u srpnju ove godine, kada je počela proizvodnje kovanica eura s hrvatskom nacionalnom stranom.

Što s kunama kada dođe euro?

Glavnu ulogu u postupku zamjene valute imat će banke, Fina i Hrvatska pošta d.d. u čijim će se poslovnicama tijekom prvih dvanaest mjeseci od dana uvođenja eura moći bez naknade uz primjenu fiksnog tečaja konverzije provesti zamjena valute.

Broj novčanica i kovanica kuna koje će se moći zamijeniti za eursku gotovinu u jednoj transakciji bez naknade bit će ograničen na najviše 100 novčanica i 100 kovanica. Građani će gotovinu u kunama moći bez ikakvih ograničenja i naknada konvertirati u eure polaganjem novca na bankovne račune. Uplatite kune na svoje račune i one će 1. siječnja biti automatski zamijenjene u eure.

Nakon što istekne prvih 12 mjeseci te banke, Fina i Hrvatska pošta d.d. prestanu pružati uslugu zamjene valute, novčanice i kovanice kuna moći će se zamijeniti samo kod HNB-a, i to također bez naknade. HNB će trajno mijenjati novčanice kuna, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od 3 godine od dana uvođenja eura.

Za sva pitanja možete nazvati na 0800 2023 ili posjetiti web euro.hr na kojem, između ostalog, možete pronaći i rubriku “pitanja i odgovori”.

Označeno u
Galerija slika