Ove godine u osnovne škole na području Varaždina kreće 401 prvašić Foto: VV arhiva / ilustracija

Ove godine u osnovne škole na području Varaždina kreće 401 prvašić

Varaždinske vijesti | 31.8.2023. u 11:50h | Objavljeno u Aktualno

U ponedjeljak 4. rujna počinje redovna nastava u školskoj godini 2023./2024.

U osnovnim školama na području grada Varaždina ove će školske godine biti ukupno 401 učenik prvog razreda, što je za tri učenika više nego prošle školske godine.

grad_varazdin_skolska_godina_2023-2024.jpg

Iz Grada Varaždina napomenuli da se nastavlja sa sljedećim projektima i programima:

• Drugi obrazovni materijali - za školsku godinu 2023./2024. Grad Varaždin osigurao je sredstva u iznosu od 200.000 eur za druge obrazovne materijale za učenike osnovnih škola s prebivalištem na području grada Varaždina.

• Reflektirajuće trake - put u školu i iz škole uvijek nosi potencijalne opasnosti i zato Grad Varaždin osigurava nabavu reflektirajućih traka za sve prvašiće u osnovnim školama na području Grada Varaždin a sve kako bi osigurao vidljivost za najmlađe građane Grad Varaždina u prometu. Sredstva za nabavu reflektirajućih traka osigurana u proračunu Grada Varaždina iznose 2.250 eur.

Prijevoz učenika osnovnih škola s područja Grada Varaždina iznad zakonskog standarda - Grad Varaždin osigurava financiranje troškova prijevoza iznad standarda za učenike upisnog područja III. osnovne škole Varaždin, IV. osnovne škole Varaždin i VII. osnovne škole Varaždin i to za učenike od 1. do 4. razreda kojima je udaljenost od mjesta prebivališta do sjedišta škole manja od tri kilometra i za učenike od 5. do 8. razreda kojima je udaljenost od mjesta prebivališta do sjedišta škole manja od pet kilometara. Financiranje troškova prijevoza odobrava se u razdoblju trajanja nastavne godine 2023./2024. sve dok postoji potreba, a najdulje do završetka školske godine 2023./2024., odnosno do 21. lipnja 2024. godine. Osigurana su financijska sredstva u vrijednosti 48.000 eura.

• Prijevoz učenika osnovnih škola s područja Grada Varaždina u zakonskom standardu - Prijevoz se osigurava se za učenike II. OŠ, IV. OŠ i CTŠ. zakonskom standardu za učenike CTŠ, III. i IV. OŠ Osigurana su financijska sredstva u vrijednosti 382.500 eur. Proveden je postupak javne nabave i potpisani su ugovori te prijevoz kreće od nove školske godine.

• Produženi boravak
Produženi boravak namijenjen je u pravilu učenicima prvog i drugog razreda te prema potrebi i učenicima trećeg i četvrtog razreda. Program produženog boravka besplatan je za sve učenike koji imaju prebivalište na području Grada Varaždina. Učenici koji nemaju prebivalište na području Grada Varaždina, u obvezi su sufinancirati program produženog boravka u iznosu od 20,00 EUR mjesečno tijekom deset mjeseci. Svi učenici plaćaju punu cijenu ručka (ukoliko ga konzumiraju) koja ovisno o školi iznosi između 3,0 – 3,5 eura/obrok. Za provođenje programa produženog boravka planirana su financijska sredstva u vrijednosti 1.240.000 eur.

• Pomoćnici u nastavi
U školskoj godini 2023./2024. predviđeno je osiguravanje ukupno 79 pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika koji će pružati podršku za 94 učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim školama i CTŠ.

• Projektom „PONOS IV - POmoćnika u Nastavi - OSigurajmo učenicima s teškoćama u razvoju III“ osigurava se rad 63 pomoćnika u nastavi/stručnih komunikacijskih posrednika koji će pružati podršku za 73 učenika s teškoćama u razvoju u sedam osnovnih škola Grada Varaždina, Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar i Katoličkoj osnovnoj školi Svete Uršule. Projekt je prijavljen na natječaj iz Europskog socijalnog fonda s maksimalnim udjelom financiranja od 380.000 eur (odluka još nije donesena već je samo dobivena informacija 30.08.2023. da je projekt prošao administrativnu provjeru).

Grad Varaždin će osigurati razliku potrebnih sredstava i kroz samo sufinanciranje projekta ali i kroz financiranje nadstandarda u planiranom iznosu od 202.000 eur (božićnice, regres, prijevoz, plaćanje neto satnice od 4,65 eur/sat za stvarni broj odrađenih sati). Ukupna vrijednost projekta je 582.000 eur.

S obzirom da se projektom nisu mogle pokriti potrebe svih učenika za pomoćnikom, Grad Varaždin će financirati još 7 pomoćnika u nastavi za djecu koja su još u postupku ishođenje potrebnih rješenje za pomoćnike. U tu svrhu Grad će osigurati dodatnih 57.000 eur.

Također, projektom OPTIMUM 6, kojeg je prijavilo Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina u partnerstvu s Gradom Varaždinom i Centrom Tomislav Špoljar, uključit će se još 10 pomoćnika u nastavi koji će pružati podršku za 21 učenika na Centru Tomislav Špoljar. Projekt je prijavljen na javni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja i odobren u punom iznosu financiranja od 97.843,70 eur.

Sveukupna vrijednost projekata za pomoćnike u školama iznosi 736.843 eur.

• Psiholozi u školama
Projekt se nastavlja i ove školske godine. Grad Varaždin financira rad dva psihologa na pola radnog vremena na četiri osnovne škole koje nemaju zaposlenog psihologa (III. OŠ, V. OŠ, VII. OŠ i Centar Tomislav Špoljar). Sredstva osigurana u proračunu Grada Varaždina iznose 53.000 eura.

• Projekt Čarobna osmica
Čarobna osmica – pravilnim hranjenjem za zdravi život - u svim osnovnim školama grada Varaždina provedba projekta krenula je prošle školske godine. Projekt je verificiran od stane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Projekt provode nutricionisti Anita Car i Davor Hostić. Početkom nove školske godine ponovo će biti održane edukacije za učenike i roditelje prvih razreda. Vrijednost osiguranih sredstava u proračunu je 5.250 eur.

• Higijenski ulošci u OŠ – nastavak projekta besplatnih higijenskih uložaka za sve učenice osnovnih škola koji je Grad Varaždin sam inicirao još prije dvije godine.

• Grad Varaždin podržava provođenje programa „Škola plivanja 2023.“ koji će se održati na Gradskim bazenima Varaždin u organizaciji Javne ustanove Gradski bazeni Varaždin s ciljem obuke učenika neplivača drugih razreda osnovnih škola s područja grada Varaždina. Grad Varaždin osigurati će iznos od 6.630 eur.

• Vlada RH je u prosincu 2022. godine donijela je Odluku o kriterijima i načinu financiranja, odnosno sufinanciranja troškova prehrane za učenike osnovnih škola za drugo polugodište školske godine 2022./2023. Nažalost, navode iz Grada Varaždina, za novu školsku godinu 2023./2024. takva Odluka još uvijek nije donesena.