Iako se kolokvijalno naziva „mini lockdown“ za ugostitelje je ponovno zatvaranje njihovih objekata maksimalno štetno. Silom (ne)prilika, sektor uslužnih djelatnosti opet je na udaru, a koliko je korona pokvarila posao ugostiteljima i kolike štete zbrajaju pitali smo predsjednicu Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin, Jadranku Behin i samu vlasnicu dva manja lokala sa osam zaposlenika.
- U Varaždinskoj je županiji registrirano otprilike 250 ugostiteljskih obrta, a svaki ima najmanje šestero zaposlenih, ali imamo još restorane i kuhinja s puno većim brojem radnika i većina je njih u ovo doba pandemije zatvorena ili radi u smanjenom obujmu. Veliki je to broj ljudi koji su u neizvjesnosti i sigurno im ovo nisu najsretniji blagdani – kaže Behin. Dodaje da je država vrlo spori organ i još uvijek razmatra i važe kome i kako pomoći.
- Vladine mjere jesu pohvalne, ali nisu dovoljne. Smatramo da bi Vlada trebala uzeti u obzir stopostotni pad prometa. Ne tražimo pomoć za prijašnje godine već samo za razdoblje kada nismo radili. Uglavnom su kafići obiteljski posao i članovima kućanstva jedini su izvor zarade – kaže sugovornica, dodajući da je nastala i psihička šteta jer ljudi su razočarani i nemaju povjerenja.
- Ostali su sektori mogli raditi po raznim pravilima. Na taj se način mogao organizirati i rad ugostitelja. Problem je i taj što smo okvalificirani kao lopovi i sama je struka time podcijenjena – dodaje. Na pitanje što misli kako će izgledati ugostiteljski sektor nakon pandemije kaže da će se drastično smanjiti te će ljudi otići.
Što kažu sugovornici čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...