Otvorena srca i široke ruke dočekali izbjeglice iz Ukrajine Foto: Viktor Hranić

Otvorena srca i široke ruke dočekali izbjeglice iz Ukrajine

Ivica Kruhoberec | 14.3.2022. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Kako rat u Ukrajini bijesni iz dana u dan, tako se povećava i broj izbjeglih iz te zemlje, uglavnom žena i djece. Glavnina izbjegličkog vala, koji se već mjeri milijunima, odlazi u susjedne zemlje, naravno, izuzev Rusije i Bjelorusije.

Teško je nabrojati sve sredine, koje su primile izbjegle i prognane. Osim u organiziranim prihvatilištima, smještene su kod obitelji pa i u nekim župnim dvorima! Na području bivše Općine Ivanec utočište je našlo 32-oje izbjeglih građana Ukrajine, od kojih je oko polovica djece. Najviše ih je na području grada Ivanca, dok je sedam osoba zbrinuto na području općine Bednja. Osobito valja istaknuti Hotel Orion na Horvatskom, koji ne samo da je ugostio prošli tjedan tri obitelji iz Ukrajine, već i svim izbjeglim osobama koje borave na području grada Ivanca svakodnevno šalje topli obrok.

- Svaki dan u našoj kuhinji spremamo velik broj gableca i nije nam problem osigurati dodatne količine namirnica i prehranu za ove ljude. Bitno je da se sada smire, oporave od šoka i stupe u kontakt s obiteljima. Budu li željeli ostati na našem području dulje vrijeme i integrirati se u zajednicu, možemo ženama u dogledno vrijeme ponuditi i posao, u
hotelu uvijek dobro dođu dodatne ruke – poručuje Tea Molnar, vlasnica Hotela Orion, koja je skupa sa suprugom Darkom i zaposlenicima priskočila u pomoć izbjeglima, i to veliku.

Sam pogled na nevolju ljudi koje je od njihovih supruga, braće, roditelja koji nisu mogli na put, od njihovih škola, vrtića, posla i svakodnevnog života odvojio rat, nikoga nije ostavio ravnodušnim. 

- A kako ne bih pomogao, kad imam jednako bolno iskustvo iz prve ruke? Naime, ja sam vukovarsko dijete koje je sa šest godina prošlo istu muku - otkrio je Darko Molnar...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...