OTPAD SPOTICANJA "Živim sam u stanu od 40 m2, a sada plaćam smeće 106 kn" Foto: VV arhiva / ilustracija

OTPAD SPOTICANJA "Živim sam u stanu od 40 m2, a sada plaćam smeće 106 kn"

| 22.10.2018. u 15:04h | Objavljeno u Aktualno

- Novi računi za smeće su nenormalni i neshvatljivi - tek su neki od epiteta kojima je Varaždinac Goran Košćak opisao novi način obračuna odvoza otpada za rujan te, kao i još neki ogorčeni korisnici, od nadležnih zatražio pojašnjenje za višestruko veće račune.

Neshvatljivi računi

Iako je Košćak donedavno mjesečno za odvoz otpada plaćao 43 kune, prihvatio je poskupljenje do kojeg je došlo 1. srpnja s promjenom u načinu obračuna i odvoza komunalnog otpada.

- Otpad odvajam već jako dugo i smatrao sam da se za mene neće puno toga promijeniti. Prvi novi račun iznosio je oko 73 kune, ali prihvatio sam to poskupljenje. No, tada su došle nove kante za bio-otpad, koje su upitne sa zdravstvenog gledišta jer su bile pune crva veći dio tjedna, a nalaze se svega nekoliko metara od stanova i prozora. Pritom smo dobili i papirnate vrećice za bio-otpad, i to deset komada po stanu. Je li onaj koji je donosio odluku o tome pokušao razmišljati i vidjeti kako se te vrećice raspadnu čim nešto bacite unutra? Koja je njihova funkcija, osim troška za tvrtku “Čistoća”, odnosno za nas građane jer mi sve plaćamo - pita se Košćak.

Napominje da se otpad sada odvozi rjeđe nego prije, a nered oko kontejnera je veći. Najveći problem pritom je najnoviji račun koji, u njegovom slučaju, iznosi 106 kuna!

- Živim sam u stanu od 40 kvadrata, a plaćam smeće 106 kuna. Provjerio sam račune drugih ljudi i ti računi nisu usporedivi. Kolegica živi sama, uz veći stan i iste uvjete, a račun je 98 kuna. Druga kolegica, također sama u većem stanu, plaća 100 kuna. Moji susjedi, četiri osobe u većem stanu, plaćaju 128 kuna. Zar ja stvaram više smeća od dvoje odraslih i dvoje djece? Drugi susjedi, njih troje u većem stanu, plaćaju 110 kuna, a kolega sa svojom četveročlanom obitelji u kući i s kantom za bio-otpad plaća 90 kuna. Neka to netko pojasni. Živimo u EU i trebali bismo imati svi iste uvjete i plaćati stvarnu potrošnju i stvarnu uslugu, i to bi trebalo vrijediti na teritoriju cijele države. No, koliko vidim, drugačije je u Zagrebu, u Dalmaciji, a da ne govorimo o susjednom Međimurju. Ovi računi su neshvatljivi. Ako se računa po odvozu, zašto su onda u istoj zgradi računi različiti? - pita se ovaj Varaždinac.

Opširnije pročitajte u novom broju tiskanog izdanja Varaždinskih vijesti...