Osobama s invaliditetom lakši pristup zdravstvenim uslugama u zgradama županijskog Doma zdravlja Foto: Varaždinska županija

Osobama s invaliditetom lakši pristup zdravstvenim uslugama u zgradama županijskog Doma zdravlja

Varaždinske vijesti | 18.6.2019. u 15:01h | Objavljeno u Aktualno

Osobama s invaliditetom i teže pokretljivim osobama olakšan je pristup zdravstvenim uslugama na pet lokacija u Varaždinskoj županiji: u zgrade Doma zdravlja u Zagrebačkoj i Kolodvorskoj ulici u Varaždinu, te u zgrade Doma zdravlja u Lepoglavi, Ludbregu i Ivancu. U sklopu EU projekta „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji“ u te je infrastrukturne zahvate uloženo 2,3 milijuna kuna.

Najviše sredstava, 788.431,25 kuna, izdvojeno je za ugradnju dizala i adaptaciju ulaza u objekt u Zagrebačkoj 94a u Varaždinu, u kojoj se nalazi Medicinsko-biokemijski laboratorij Doma zdravlja i liječničke ordinacije. U zgradama Doma zdravlja u Lepoglavi i Ludbregu ugrađene su podizne platforme, a u Ivancu i u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu adaptirane su prilazne rampe, odnosno stubište te ulaz u zgradu. Time je realizirana većina radova, na pet od sedam lokacija.

- U Varaždinskoj županiji živi gotovo 19.000 osoba s različitim stupnjevima invaliditeta ili su teže pokretljivi, a ovime će im biti olakšan pristup zdravstvenim uslugama diljem županije. Radimo na uklanjanju fizičkih prepreka i na drugim objektima. Riješen je pristup u 82 % osnovnih škola, te još trebamo riješiti šest osnovnih te šest srednjih škola. U travnju je Županijska skupština usvojila i Strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u Varaždinskoj županiji za razdoblje od 2019. -2020. godine. Uvjeren sam da su sve to važni pomaci – rekao je zamjenik župana Robert Vugrin u utorak, 18. lipnja, prilikom obilaska radova realiziranih u sklopu EU projekta.

Objekte Doma zdravlja je obišao zajedno s ravnateljem Doma zdravlja Varaždinske županije Renatom Podbojcem, pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorkom Horvat te predsjednikom Društva distrofičara, invalida dječje i cerebralne paralize te ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina Ivanom Vujecom.

- Jako sam zadovoljan budući da se širom Varaždinske županije uklanjaju arhitektonske barijere, posebno u zdravstvenim ustanovama. Nije lijepo kad je osoba ovisna o invalidskim kolicima bolesna, a k liječniku je mora nositi četvero ljudi. Zato su ova ulaganja veliki pomak jer je najvažnije da osoba s invaliditetom dostojanstveno dođe do svojeg liječnika, ambulante ili radilišta na kojem će mu se pružiti pomoć – istaknuo je Ivan Vujec.

Ukupna vrijednost projekta „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji“ je 12,8 milijuna kuna, od čega se oko 7,3 milijuna kuna odnosi na nabavu medicinske opreme, a oko 4,7 milijuna kuna na infrastrukturne zahvate.

- Slijede ulaganja na još dvije lokacije. U zgradi Doma zdravlja u Novome Marofu bit će ugrađena podizna platforma i adaptiran ulaz, a u Vinici će u rekonstrukciju zgrade Doma zdravlja biti uloženo 1,7 milijuna kuna, što je i najveći infrastrukturni zahvat u sklopu ovog EU projekta – rekao je Vugrin.

dom_zdravlja_zagrebacka_vz_projekt_primarna_1.JPG

dom_zdravlja_zagrebacka_vz_projekt_primarna_3.JPG

dom_zdravlja_zagrebacka_vz_projekt_primarna_4.JPG

kolodvorska_dom_zdravlja_projekt_primarna.jpg

lepoglava_dom_zdravlja_projekt_primarna_2.JPG

lepoglava_dom_zdravlja_projekt_primarna.jpg

ludbreg_dom_zdravlja_projekt_primarna.JPG