Optužnice, procesi i presude (ne)smetaju (1): Uz veliku potporu, unatoč istrazi, Posavec izlazi na izbore? Foto: FB Podrška županu Matiji Posavcu

Optužnice, procesi i presude (ne)smetaju (1): Uz veliku potporu, unatoč istrazi, Posavec izlazi na izbore?

| 7.11.2021. u 10:50h | Objavljeno u Aktualno

Hoće li Matija Posavec, iskusan nezavisni političar donedavno u velikom uzletu na sjeveru Hrvatske, odoljeti pozivima simpatizera, koji očigledno ne drže previše do sumnji kojima je izložen jer smatraju da su plod svega, samo ne zakona i poštenog pristupa

Na izvanredne izbore za župana Međimurske županije 28. studenog mogao bi izaći i Matija Posavec, koji je i izazvao prijevremeno glasovanje u našoj najsjevernijoj županiji svojom ostavkom na mjesto međimurskog župana, koju je dao prije nepuna dva mjeseca da bi mogao izaći iz pritvora u kojem se kratko našao zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja mita te trgovanja utjecajem.

facebook_1636280699259_6863058682025673581.jpg

Hoće li se dugogodišnji međimurski župan, koji zasada ne istupa u javnosti, uistinu upustiti u novu izbornu utrku (kao što sudjeluje u trkačkim utrkama TK Rudar) - unatoč spomenutim USKOK-ovim sumnjama, koje će zacijelo prerasti i u optužnicu, to tim više što se već izvještavalo čak i o njegovom navodnom priznanju krivnje - znat će se najkasnije do 11. studenog, budući da tada istječe rok za prijavu kandidatura. A to tada su svega  četiri dana, a poznato je tek troje kandidata za međimurskog župana: Fokusov Darko Zver, nezavisni Mladen Novak i Reformistica Sandra Herman.

Iako je vremena, dakle, sve manje, glavne snage na hrvatskoj političkoj sceni još nisu istaknule svoje kandidate za budućeg međimurskog župana. Upravo zbog toga, ali ne i samo zbog toga, javila su se tumačenja kako se ulažu krajnji napori da se nađe najbolji protukandidat Posavcu, koji svojom šutnjom o prijevremenim izborima dodatno to potencira.  

Doduše, SDP je zapravo već odustao od kandidature svog člana, vjerojatno i zbog toga što se za trgovanje utjecajem sumnjiči i Stjepan Kovač, bivši čakovečki gradonačelnik iz redova SDP-a, koji je skupa s djelatnikom PU međimurske, prema USKOK-u, izmislio prijetnje samo kako bi se mogla pokrenuti službena istraga oko toga tko stoji iza njegovih kritika na društvenim mrežama.  

Screenshot_2021-11-06_at_21-45-06_8_Podrska_zupanu_-_Matija_Posavec_Facebook-0-1.jpg

Dok HDZ, znakovito, šuti, međimurski SDP umjesto vlastitog kandidata, odnosno kandidatkinje za županicu, odlučio je poduprijeti kandidatkinju Reformista. A zašto nema svog kandidata, SDP jasno ne objašnjava, ali zato ne poriče mogućnost izlaska Posavca na izbore. Štoviše, saborska zastupnica SDP-a iz Međimurja Andreja Marić, veli da njegovi suradnici govore o nastavku bavljenja politikom, iako ona u to nije sigurna.

- Pitanje je morala. Netko tko je to napravio, a čovjek je priznao, ne bi se trebao ponovno kandidirati. Teško da bi se netko tko je moralan nastavio baviti politikom nakon ovoga, neovisno radi li se o milijun ili 10.000 kuna, javno govori Marić, misleći pri tome na to da USKOK sumnjiči da je Posavec utjecao na imenovanje člana upravnog vijeća Županijske uprave za ceste Međimurske županije od kojeg bi prethodno primio 10.000 kn, kao i da je, koristeći autoritet župana Međimurske županije, zatražio od pročelnika Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko-pravne poslove zapošljavanje nećakinje svoje poznanice na radno mjesto koje je naknadno sistematizirano,  odnosno da je poduzeo radnje radi zapošljavanja na radno mjesto samostalnog upravnog referenta za udruge osobe koja nije zadovoljila ni na testiranju.

Međutim, unatoč ovim sumnjama USKOK-a u rad donedavnog župana, i saborska zastupnica SDP-a iz Međimurja i mnogi drugi svjesni su da nema nikakvih zakonskih zapreka za Posavčevu kandidaturu. Jer, dok do nemalog broja poslova ne mogu doći ni oni koji su pod istragom, osumnjičeni pa i optuženi mogu na izbore za Hrvatski sabor ili lokalne dužnosti, koje mogu zaboraviti  tek s pravomoćnom zatvorskom kaznom duljom od šest mjeseci. Dakle, zbog presumcije nedužnosti do koje su jako drži kad su političari u pitanju, Posavec pravnih prepreka za izlazak na izbore nema. A podrške mu uistinu ne nedostaje, barem sudeći po istupima građana na društvenim mrežama.

Screenshot_2021-11-06_at_21-45-43_8_Podrska_zupanu_-_Matija_Posavec_Facebook-0-1-0-0.jpg

-Dobar vam današnji dan. Političko nebo nad Međimurjem plače. Gdje je Sunce, pitanje je koje se pojavljuje na FB stranici Podrška županu – Matiji Posavcu, a jedan od stotinjak odgovora je „Doći će sigurno. Samo moramo biti strpljivi i dobri!“, dok drugi građanin dodaje „Budite strpljivi nije on nas zaboravio“, a treći „NEMA PLAKANJA.DOLAZI SUNCE I NARAVNO NAŠ MATIJA“.

No, to nije sve.

- Samo Matija, čekamo Te, Matija!! Matija! number one! Nemoj Nas držati u neizvjesnosti. Mi smo s Tobom!  Ništa nas neče uplašIt, idemo svi zajedno do pobjede! Prijatelju, vrijeme je da se oglasiš sa svojom kandidaturom, vidiš koliko te Međimurje treba...Međimurje je uz Tebe...

Ovu su tek neke od brojnih poruka koje se mogu čitati na spomenutoj FB stranici Podrška županu – Matiji Posavcu, koju ima skoro 9.000 članova, dok je Posavec u svibnju ponovno izabran za međimurskog župana jer je već u prvom krugu dobio 27 tisuća ili 65 posto glasova, dok je drugi, HDZ-ov kandidat, dobio 6.700 glasova ili 15,7 posto.

Screenshot_2021-11-06_at_21-46-48_8_Podrska_zupanu_-_Matija_Posavec_Facebook-0-1-0-0.jpg

Hoće li Matija Posavec, iskusan nezavisni političar donedavno u velikom uzletu na sjeveru Hrvatske, odoljeti pozivima simpatizera, koji očigledno ne drže previše do sumnji kojima je izložen jer smatraju da su plod svega, samo ne zakona i poštenog pristupa? Ili se ipak neće kandidirati, pritisnut osobnim (ne)prilikama, mogućnošću usložnjavanja postojećeg slučaja, a možda čak i otvaranja novih postupaka, što je već viđeno u ovakvim okolnostima?

Kako bilo, izašao Posavec na izbore ili ne, ovo je aktualni, ali ne i prvi a zacijelo ni zadnji slučaj koji već sada zorno pokazuje koliko (nam) kod izbora sumnje ili optužnice (ne)smetaju, koliko je i odakle dolazi (ne)povjerenje u institucije, prag društvene (ne)tolerancije… I kako sve to polarizira društvo već uoči izbora, a što slijedi nakon njih, govore slični slučajevi koje donosimo u nastavku, kao i njihove posljedice te moguće rješenje…    

aem_logo.jpg

Serijal tekstova “Optužnice, procesi i presude (ne)smetaju" napisan je uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Javnog poziva za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama