Oprezno zbog zimskih uvjeta na cestama

Varaždinske vijesti | 9.1.2021. u 09:35h | Objavljeno u Aktualno

Zbog zimskih uvjeta na cestama budite oprezni, a svaki vozač motornog vozila je dužan prije uključivanja u promet očistiti zaleđeno vjetrobransko staklo i snijeg na vozilu.

Obzirom na padaline i najavljeno pogoršanje vremenskih uvjeta, podsjećamo na obvezu posjedovanja zimske opreme te kako što sigurnije sudjelovati u prometu ukoliko su na cestama zimski uvjeti.
Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti, kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđeno vjetrobransko staklo i snijeg na vozilu.

Vozaču koji na vozilu ne posjeduje zimsku opremu ili ne očisti svoje vozilo od snijega i leda prijeti novčana kazna u iznosu od 1.000 kn i isključivanje vozila iz prometa.
Kako bi se tijekom nastupa ovih zimskih uvjeta na cestama događanje prometnih nesreća svelo na minimum, podsjećamo da je za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjen promet motornim vozilima bez propisane zimske opreme i teretnim automobilima s priključnim vozilima.

Pod zimskom opremom motornih vozila (svako vozilo koje se pokreće snagom svog motora) čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Kako bi osigurali protočnost i sigurnost prometa, policijski službenici će provoditi pojačani nadzor korištenja zimske opreme, te iz daljnjeg prometovanja isključivati motorna vozila bez zimske opreme i teretne automobile s priključnim vozilima.
Vozače pozivamo da način vožnje prilagode uvjetima na cesti i vremenskim uvjetima odnosno da smanje brzinu kretanja vozila, povećaju razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu i da se prije svake radnje vozilom u prometu uvjere da ju mogu na siguran način izvesti.

Pješake i vozače bicikala pozivamo da obavezno koriste nogostupe, odnosno biciklističke staze i trake. Vozače bicikala podsjećamo na obavezno korištenje reflektirajućih prsluka, odnosno reflektirajuće odjeće noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, a pješake na obavezno korištenje izvora svjetlosti ili reflektirajućih materijala.
Predlažemo da bicikli ne sudjeluju u prometu na kolniku tijekom zimskih uvjeta.

Sve sudionike u prometu pozivamo na pojačani oprez i da postupaju sukladno znacima što ih prilikom regulacije prometa daju policijski službenici.

Označeno u