Marin Bosilj i Tomislav Tolušić Foto: HDZ

Općina Sveti Ilija dobila sredstva za izgradnju dječjeg vrtića vrijedna 7,4 milijuna kuna

Varaždinske vijesti | 26.2.2019. u 20:07h | Objavljeno u Aktualno

Načelnik Općine Sveti Ilija, HDZ-ov Marin Bosilj, i ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić, u utorak, 26. veljače, na Plitvičkim jezerima potpisali su ugovor o dodjeli sredstava za izgradnju dječjeg vrtića preko mjere 7.4.1. iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

Općini Sveti Ilija dodijeljeno je 7.412.500 kuna, što je 90 posto prihvatljivih troškova investicije koja bi trebala osigurati primjeren smještaj jasličke i vrtićke djece na području te općine.

Načelnik Bosilj ističe da je ideja izgradnje dječjeg vrtića stara više od deset godina, da se krenulo s otkupom zemljišta i pripremom dokumentacije, a sada su dobivena i sredstva iz Programa ruralnog razvoja.

- Imamo 80-ero djece i jedan vrtić na području općine, onaj časnih sestara „Anđeo“ u kojem je 25-ero djece. Ostali su mališani smješteni po vrtićima u okolnim općinama i u Varaždinu. Ova dosad najveća subvencija iz Europske unije na području naše općine, s ukupnom investicijom većom od 9 milijuna kuna, važna nam je zbog ostanka ljudi i podizanja ukupnog standarda - rekao je načelnik Bosilj te najavio raspisivanje natječaja za odabir izvođača radova na izgradnji dječjeg vrtića.

Vrtić u Općini Sveti Ilija jedan je od četiri u Hrvatskoj za koje se u utorak potpisani ugovori, a upravo je na inicijativu HDZ-a Varaždinske županije pokrenut sektorski natječaj za dječje vrtiće kao pronatalitetna mjera. Osim za izgradnju dječjih vrtića ugovori su potpisivani i za projekte iz operacija 6.1.1. „Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima“ te 6.2.1. „Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih aktivnosti u ruralnim područjima“. Ukupna vrijednost 162 ugovora je 85 milijuna kuna.

Na Plitvičkim jezerima bio je i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je naglasio da se s novcima za koje su potpisani ugovori ulaže u budućnost ruralnih područja Hrvatske.

bosilj.jpg