Opća bolnica Varaždin ponovno uvela obvezu nošenje maski za posjetitelje Foto: VV arhiva / ilustracija

Opća bolnica Varaždin ponovno uvela obvezu nošenje maski za posjetitelje

Varaždinske vijesti | 29.9.2023. u 12:41h | Objavljeno u Aktualno

Radi sprješavanja porasta broja oboljelih od Covida-19 i smanjenja rizika koji je s dolaskom jeseni i sezone respiratornih bolesti sve prisutniji, od ovog je tjedna u Općoj bolnici Varaždin ponovno uvedena obveza nošenja maski za posjetitelje i pratnju na porodu.

- Riječ je samo o revidiranim uputama iz svibnja, a posjeti su i dalje normalno omogućeni - naglasio je ravnatelj bolnice Damir Poljak.

Ako bolesnici imaju respiratorne simptome ili su ostvarili kontakt s osobom pozitivnom na Covid-19, dužni su nositi FFP2 masku. Posjetitelji su dužni nositi medicinsku masku, a ako posjećuju bolesnika koji je Covid-19 pozitivan, trebaju nositi FFP2 masku.

Broj posjetitelja određuje se prema dogovoru s nadležnim liječnikom. Posjetitelji mogu doći ako nemaju povišenu temperaturu ili respiratorne simptome te prilikom dolaska nose zaštitnu masku uz obaveznu dezinfekciju ruku (dozvoljeno trajanje posjete je prema procjeni voditelja odjela).

Pacijentu hospitaliziranom na Covid-odjelu u posjet može doći jedan posjetitelj, po dogovoru s nadležnim liječnikom, a termin posjete mora biti točno definiran. Posjetitelja je potrebno obući u osobnu zaštitnu opremu (mantil, nazuvke, kapa, maska FFP2 i rukavice), a nakon posjeta posjetitelja je potrebno nadzirati prilikom skidanja zaštitne opreme te mu omogućiti dezinfekciju ruku.

Pratnja na porod može doći ako nema povišenu temperaturu ili respiratorne simptome. Prije ulaska u rađaonicu obavezno je higijensko pranje i dezinfekcija ruku te primjena zaštitnih rukavica i ostale zaštitne opreme koju pratnja donosi sa sobom. Kirurška maska, komplet zaštitne opreme se može nabaviti u ljekarni: jednokratni mantil ili jednokratna tunika i hlače, kapu i nazuvke.

Pratnja trudnice dužna je tijekom boravka u rađaonici imati na licu kiruršku masku preko nosa i usta. Dozvoljen je bliski kontakt pratnje s trudnicom, ali pri kontaktu sa zdravstvenim osobljem obavezno je pridržavanje razmaka.

Pri odlasku iz rađaonice potrebno je skinuti zaštitnu opremu, odložiti je u infektivni otpad, a ruke dezinficirati te napustiti bolnicu bez zadržavanja u drugim prostorima.