“Oni koji bi izazvali izvanredne izbore u Gradu Varaždinu bili bi žestoko kažnjeni od građana”

MGA | 27.6.2022. u 19:10h | Objavljeno u Aktualno

S Miroslavom Markovićem (SDP), zamjenikom varaždinskoga gradonačelnika, razgovarali smo povodom prve godine mandata aktualne gradske uprave, ali i o odnosima s HDZ-om i platformom Budimo grad.

- Prva godina mandata je uvijek najteža - veli nam na početku razgovora zamjenik varaždinskoga gradonačelnika i predsjednik varaždinskog SDP-a Miroslav Marković, koji je s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem ovih dana obilježio prvu godinu obnašanja vlasti.

- Zadovoljan sam postignutim u zadanim okolnostima. Nismo se razbacivali velikim obećanjima, već smo pokušali realno sagledati ono što nas očekuje i odmah smo se bacili na posao. I to prije svega na probleme koji dugo godina pa i više od desetljeća muče grad i građane. Građani nas nisu izabrali da tražimo izgovore zašto se nešto ne može napraviti, već da ostvarimo sve ili barem većinu onog što smo zacrtali u našem izbornom programu. Sve što smo dosad napravili daje mi vjeru i snagu da ćemo u drugoj godini riješiti i najveći problem ovog grada – balirani otpad. Želim da Varaždin u pravom smislu riječi Miljenka Stančića bude grad po mjeri svakog čovjeka.

Je li to moguće bez većine u Gradskom vijeću? Anđelko Stričak pozvao je gradonačelnika Bosilja da definira tko je većina, a tko oporba tj. traži novo preslagivanje u Gradskom vijeću i formiranje većine ili nove izbore. Nudi li se varaždinski HDZ u Gradu Varaždinu SDP-u kao novi koalicijski partner i je li takva opcija SDP-u prihvatljiva?

Neću ulaziti u korijene ovakve izjave tj. je li ona plod problema gospodina Stričaka u Županiji ili svjesna želja da izazove izbore za Gradsko vijeće. S obzirom da živi i radi u Varaždinu, jako dobro vidi da naš grad dobro funkcionira i da se na Gradskom vijeću odluke uspješno donose, iako ne postoji ta, kako on kaže, jasna većina. Što se tiče gradskog HDZ-a i gospodina Habijana, jasna je pozicija: HDZ je oporba u Varaždinu koja konstruktivno želi doprinijeti rješavanju nagomilanih problema. Tu ne prepoznajem nikakve politikantske opstrukcije, koje krase bivšeg gradonačelnika i lošeg gubitnika.

Uvjeren sam da gradski HDZ ne zaziva nove izbore za Gradsko vijeće. Pogledajmo samo kako to izgleda u Splitu! Nikome tko želi sigurnu budućnost grada ne padaju na pamet izbori u trenutku kad se priprema natječaj za bale, radi novi projekt podvožnjaka koji bi konačno trebao riješiti problem “kućanske rampe” i kad se prijavljuju novi projekti od velike važnosti za grad. Oni koji bi izazvali izvanredne izbore za Gradsko vijeće bili bi žestoko kažnjeni od građana.

Cijeli razgovor možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti.