ODRŽIVOST SUSTAVA Pedijatri zbog nedostatka vremena samo "gase požar" i obavljaju osnovno

| 18.10.2021. u 17:25h | Objavljeno u Aktualno

Mrežom javne zdravstvene službe u Republici Hrvatskoj za područje Varaždinske županije predviđeno je ukupno 13 pedijatrijskih timova, od čega je popunjeno njih devet. Dakle, Dom zdravlja ima pedijatrijske ambulante u Lepoglavi, Ludbregu i Varaždinskim Toplicama, a privatni zdravstveni radnici su u Ivancu, Novom Marofu i četiri su u Varaždinu, dok se nepopunjena mjesta nalaze u Maruševcu, Petrijancu, Novom Marofu i Trnovcu Bartolovečkom

- U Domu zdravlja Ludbreg već dvije godine nema nositelja tima pedijatrijske ambulante. Dolaze liječnici iz Čakovca, na četiri sata dnevno i svaka im čast, ali to nije dovoljno - upozorila je SDP-ova vijećnica Kristina Mirčetić Petrin na zadnjoj sjednici Županijske skupštine, a o istoj se temi raspravljalo i na nedavno održanom sastanku Hrvatske liječničke komore na kojem je prisustvovala i pedijatrica iz Varaždina, Mirjana Kolarek Karakaš, predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju.

- Naravno da su ljudi nezadovoljni. Svaka majka želi da njezino dijete kroz godine odrastanja prati jedan pedijatar. Naš standardni broj trebao bi biti 950 djece po pedijatru, no mi pedijatri imamo svaki više od 1.300 upisane djece, a to za posljedicu ima premalo vremena po djetetu - ukazuje pedijatrica Mirjana Kolarek Karaka, dodajući da majke s malim djetetom, kada dođu na pregled, žele postaviti tisuću pitanja pa čak dolaze sa šalabahterima, a što je normalno.

Inače, Mrežom javne zdravstvene službe u Republici Hrvatskoj za područje Varaždinske županije predviđeno je ukupno 13 pedijatrijskih timova, od čega je popunjeno njih devet. Dakle, Dom zdravlja ima pedijatrijske ambulante u Lepoglavi, Ludbregu i Varaždinskim Toplicama, a privatni zdravstveni radnici su u Ivancu, Novom Marofu i četiri u Varaždinu, dok se nepopunjena mjesta nalaze u Maruševcu, Petrijancu, Novom Marofu i Trnovcu Bartolovečkom.

Varaždinski župan Anđelko Stričak upoznat je s problemom da u Ludbreg već dvije godine nema nositelja tima pedijatrijske ambulante i da dolaze pedijatri iz Bolnice Čakovec dok u ambulanti Maruševec rade dvije umirovljene pedijatrice te je najavio skoro rješavanje.

- Razgovarao sam s gradonačelnikom Ludbrega i ravnateljem Doma zdravlja te ćemo u sljedećih nekoliko mjeseci naći rješenje. Smatram da sva djeca trebaju imati maksimalnu skrb, pa tako i kada je u pitanju pedijatar - ustvrdio je župan Stričak.

Ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije, Renato Podbojec objašnjava da se, u sklopu projekta financiranog u okviru Europskog socijalnog fonda, trenutno tri liječnice, a koje su zaposlenice Doma zdravlja, nalaze na specijalističkom usavršavanju iz pedijatrije te je ludbreška ordinacija imala upisano 872 djece do 7 godina života, a što je i manje od standardnog broja koji propisuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...