Održana sjednica Savjeta za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Varaždinske županije

Varaždinske vijesti | 9.2.2024. u 09:19h | Objavljeno u Aktualno

Županijski Savjet za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju održao je u Županijskoj palači svoju četvrtu redovnu sjednicu, a prvu pod predsjedanjem novog predsjednika, prorektora za financije i opće poslove Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Gorana Kozine.

Glavne teme sjednice bile su projekt cjelodnevne nastave osnovnih škola, rad centara izvrsnosti kao i analiza stipendija i nagrada.

Prisutne članove na početku sjednice pozdravila je zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec zahvalivši im se što svojim zalaganjem kao savjetodavno tijelo Županijske skupštine daju doprinos razvoju Varaždinske županije.

- Obrazovni sustav mora pratiti potrebe gospodarstva, a tržište rada mora usklađivati ponudu i potražnju. Kad se u sve to doda regionalni razvoj, kretanje gospodarstva, gospodarska diplomacija, strane i domaće investicije, međunarodna suradnja i regionalni razvoj kojim se određuju razvojni potencijali i ciljevi u različitim područjima djelovanja, tema za obradu na vašim sjednicama zaista ne može nedostajati. Kako bi se postigla konkurentnost i stvorili uvjeti za poticanje razvoja gospodarstva i pružanja usluga visoke dodane vrijednosti, potrebno je ulagati u obrazovanje, a to je upravo ono što činimo. O tome govori i činjenica da je Varaždinska županija u ovoj godini za obrazovanje izdvojila čak 62% proračunskih sredstava. Također, županija prepoznaje svoje potencijale i predvodnica je u brojnim projektima i primjer drugim županijama, a posebno ponosni možemo biti na naše projekte i inicijative u području obrazovanja kao što su centri izvrsnosti, regionalni centri kompetentnosti u zdravstvu i poljoprivredi kao i Europski talent centar Hrvatska. Gospodarstvo Varaždinske županije 3. je najjače u Republici Hrvatskoj, što je zaista značajan pokazatelj. Osim ulaganja od 500 milijuna eura javnog novca, mi imamo i nikad veći investicijski ciklus privatnog kapitala u vrijednosti preko 300 milijuna eura. Dakle, imamo se čime pohvaliti, mnogi žele učiti od nas, ali otvoreni smo za suradnju i prijedloge koje želimo čuti i od članova ovog Savjeta – rekla je, između ostalog, zamjenica župana Silvija Zagorec.

Predsjednik Savjeta prof. dr. sc. Goran Kozina istaknuo je kako je ulaganje u djecu i mlade naša budućnost te da na tome treba ustrajati.

- Svjedoci smo globalnih promjena, štrajkova i prosvjeda te moramo raditi i promišljati da budemo korak ispred. Kao savjetodavnom tijelu Županijske skupštine naš je zadatak inicirati prijedloge za još bolji razvoj Varaždinske županije. Siguran sam da članovi Savjeta svaki u svom resoru, a pokrivamo uistinu sva područja od obrazovanja, Obrtničke komore, gospodarstva do znanosti, mogu dati kvalitetne prijedloge. Stoga ćemo sjednice održavati češće i biti kvalitetan partner u sinergiji obrazovanja, gospodarstva i međuregionalne suradnje – rekao je predsjednik Savjeta Kozina.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek predstavio je članovima Savjeta rad centara izvrsnosti Varaždinske županije koji iz godine u godinu privlače sve veći broj polaznika, a kako se s djecom i mladima radi najbolje govore rezultati i osvojene medalje na domaćim i međunarodnim natjecanjima.

- Gradimo sustav jednakih šansi, te potičemo izvrsnost, a prva odluka Županijske skupštine u ovom mandatu bila je uprava odluka o nagrađivanju naših učenika i studenata. Nastavljamo i dalje sa stipendiranjem naših srednjoškolaca i studenata i ono što je izuzetno važno ne školujemo djecu za suficitarna zanimanja. Kad gledamo cjelokupno srednjoškolsko obrazovanje 75% čini ga strukovno obrazovanje. Također, raste broj mladih koji nastavljaju svoje obrazovanje na visokom učilištima i sveučilištima, a po broju upisanih studenata na visokoobrazovnim ustanovama na našem području prednjači Sveučilište Sjever – rekao je pročelnik Huđek.

Projekt cjelodnevne nastave na sjednici Savjeta predstavila je ravnateljica Osnovne škole Bisag Draženka Švelec-Juričić koja je naglasila kako je to uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja koji daje dobre rezultate.

Galerija slika