Odlični turistički rezultati Varaždinske županije u 2022. godini; ostvareno 35 % više noćenja i sve je više stranaca

MGA | 25.1.2023. u 12:50h | Objavljeno u Aktualno

Na imanju OPG Martinčević u Općini Maruševec predstavljeni su rezultati u turizmu na području Varaždinske županije u 2022. godini.

Rezultate su predstavili, ali i najavili neke nove projekte zamjenica župana Silvija Zagorec, i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ , a predstavljanju rezultata su nazočili i načelnik Općine Maruševec Mario Klapša kao i Tanja Martinčević, vlasnica OPG Martinčević.

Direktor TZ Varaždinske županije Goran Mališ je istaknuo kako je prema podacima iz sustava eVisitor, tijekom 2022. godine na području Varaždinske županije ostvareno ukupno 89.275 dolazaka (54,30 % strani i 45,70 % domaći turisti) i 206.575 noćenja (52,02 % strani i 47,60 % domaći turisti) što je 21% više dolazaka i 35% više noćenja u odnosu na 2021. godinu.

- Ostvareni broj noćenja u 2022. godini čak je za 10 % veći u odnosu na predpandemijsku i rekordnu 2019. godinu, što je svakako povijesni rezultat. Nastavlja se trend iz 2021. godine te ukupan broj noćenja stranih turista i u 2022. godini premašuje broj noćenja domaćih gostiju, što je zanimljivo obzirom da su domaći turisti do sada uglavnom imali primat. To pokazuje da područje Varaždinske županije postaje sve zanimljivija turistička destinacija na europskoj i svjetskoj razini.

Prema zemlji porijekla, najviše noćenja ostvarili su domaći turisti – 94.988 noćenja. Od inozemnih turista najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke – 24.538 noćenja, zatim iz Poljske - 10.525 noćenja, Slovenije – 8.757 noćenja, Slovačke – 6.594 noćenja, Austrije – 6.174 noćenja. U prvih 6 inozemnih zemalja po prvi puta svrstali su se i turisti iz Nizozemske sa velikih 5.236 noćenja. Slijede turisti iz Češke, Italije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Indije, Mađarske. S takvim brojkama moramo biti zadovoljni, a na nama je da i dalje radimo na promociji i jačanju turizma na našem području. I ove godine nas očekuje mnogo lijepih i pozitivnih priča - rekao je Mališ.

Zamjenica župana Silvija Zagorec je naznačila kako je Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice prepoznalo i odabralo temeljem provedenog javnog natječaja za sredstva turističkim zajednicama 240.000 eura za regionalnu Turističku zajednicu i lokalne Turističke zajednice na području cijele Varaždinske županije što daje veliki poticaj jačanju turizma na našem području.

- Uz dosadašnjih 6 turističkih zajednica, prošle su godine osnovane i tri nove turističke zajednice; Sjever zagorja, Centar svijeta i Varaždinski bregi, a uz ovo povezivanje treba istaknuti i veliki broj različitih manifestacija u našoj županiji, njih 150 koje upotpunjuju turističku ponudu.

Ove godine nas također očekuju veliki projekti, a svojom važnošću i veličinom tiču se turizma na našem području. Uskoro prijavljujemo projekt "Arboretum Opeka - održiva zelena destinacija“ koji se odnosi na tematske staze i šetnice u Arboretumu, zatim uskoro ide prijava na Nacionalni plan oporavka i otpornosti unutarnjeg opremanja i rekonstrukcije bazena Minerve u Varaždinskim Toplicama, projektira se Centar za posjetitelje Gaveznica-Kameni vrh,  a uskoro nas očekuje i završetak Centra za posjetitelje u podrumu naše Županijske palače.

Uz sve to naši gradovi i općine također prijavljuju niz programa i projekata koji su vezani za područje turizma, a uskoro slijedi i raspisivanje Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora Varaždinske županije u turizmu za ovu godinu gdje će naglasak biti stavljen na agroturizam - rekla je zamjenica župana.

Načelnik Općine Maruševec Mario Klapša je izrazio zadovoljstvo što se Turistička zajednica Varaždinske županije odlučila za predstavljanje rezultata turističke sezone u OPG-u Martinčević, koja u svojoj ponudi nudi personalizirani pristup i domaće proizvode, sve ono što suvremeni turist traži, a turistička politika priželjkuje - spoj poljoprivrede i turizma na jednom mjestu, zeleno, autohtono, nemasovno i manje sezonalano.

- Za razvoj turizma kako u općinama i gradovima tako i u Varaždinskoj županiji izrazito su bitne mikrolokacije, odnosno OPG-ovi te njihove usluge i proizvodi.

Iz tog je razloga, ali i drugih turističkih potencijala Općina Maruševec zajedno sa svojim susjednim općinama osnovala prošle godine Turističku zajednicu područja Sjever Zagorja, budući da u startu brojimo najviše ležajeva na području naše turističke zajednice, koji iz godine u godinu ostvaruju sve veći broj noćenja.

Općina Maruševec je u zadnje tri godine usmjerila značajna proračunska sredstva za potpore poljoprivrednicima, OPG-ovima, gospodarstvenicima, ali i građanima za potrebna ulaganja u turističke kapacitete, a aktivno radimo na promociji i širenju tržišta za proizvode naših OPG-ova kroz organizaciju i sudjelovanje na različitim sajmovima i manifestacijama – rekao je Klapša dok je Tanja Martinčević iz OPG Martinčević istaknula kako ljubav prema poslu, ali i želja za promocijom domaćih proizvoda te zdrave i netaknute prirode dovodi do lijepih rezultata.

Drago mi je da smo se danas imali prilike predstaviti u okviru predstavljanja rezultata u turizmu, kod nas su svi uvijek dobrodošli jer imamo mnogo toga za pokazati- zaključila je Martinčević.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci