Odjel za abdominalnu kirurgiju OB Varaždin: Kvalitetan kadar i organizacija prilagođena potrebama pacijenata Foto: OB Varaždin

Odjel za abdominalnu kirurgiju OB Varaždin: Kvalitetan kadar i organizacija prilagođena potrebama pacijenata

Varaždinske vijesti | 17.1.2024. u 13:53h | Objavljeno u Aktualno

Nakon detaljne obrade i ukoliko je odluka "Multidisciplinarnog tima za tumore probavnog trakta Opće bolnice Varaždin" kirurško liječenje, pacijenti dolaze k nama na operativni zahvat. Za operativne zahvate tumora zapravo nema liste čekanja, ističe voditelj Odjela

Čak 1.700 obavljenih operativnih zahvata godišnje najbolje svjedoče o intenzitetu rada na Odjelu za abdominalnu kirurgiju Opće bolnice Varaždin. I sve to iz ruku sedam specijalista i dvije specijalizantice i subspecijalista abdominalne kirurgije, od toga dva specijalista sa znanstveno-nastavnim zvanjem docenta, tri doktora znanosti, jednog liječnika s titulom primariusa i jednim doktorom na doktoratu.

Na Odjelu, kao neizostavni dio uspješnog tima, rade i 21 medicinska sestra i tehničar, od kojih su tri magistre sestrinstva, devet njih prvostupnice sestrinstva i jedan medicinski tehničar na dodiplomskom studiju.

ob_varazdi_abdominalna_kirurgija_17012024_1.JPG

Tajna uspjeha Odjela za abdominalnu kirurgiju ne krije se samo u kvalitetnom te visoko obrazovanom i educiranom kadru već i u sjajnoj organizaciji koja je maksimalno podređena i prilagođena potrebama pacijenata.

- Odjel za abdominalnu kirurgiju sastoji se od dvije jedinice, Jedinice za kirurgiju gornjeg probavnog trakta i barijatrijsku kirurgiju te Jedinice za kirurgiju donjeg probavnog trakta. Na tjednoj razini radi sedam operacijskih sala i jednako toliko specijalističkih ambulanta za abdominalnu kirurgiju te jedna ambulanta za barijatrijsku i metaboličku kirurgiju. Jedino takvom raspodjelom posla uspijevamo odgovoriti na izuzetno visok broj od 1700 operativnih zahvata godišnje – govori na početku razgovora voditelj Odjela za abdominalnu kirurgiju doc.dr.sc. Alen Pajtak, dr. med. spec. abdominalne kirurgije.

Na Odjelu se obavlja širok raspon operativnih zahvata probavnog sustava, od jednjaka do završnog dijela debelog crijeva. Na varaždinskom Odjelu dva su fokusa interesa: onkološka kirurgija i barijatrijska kirurgija.

Naime, godišnje se obavi gotovo 200 elektivnih operativnih zahvata tumora probavnog trakta, a sve više operacija se obavlja minimalno invazivnim tehnikama, odnosno laparoskopski, od tumora želuca do tumora debelog crijeva.

- Moram istaknuti da smo pioniri i jedna od rijetkih ustanova u Hrvatskoj koja obavlja minimalno invazivne zahvate tumora završnog dijela debelog crijeva, tzv. TAMIS metodom. Tom metodom odstranjuju se polipi i početni tumori završnog dijela debelog crijeva bez reza na trbušnoj stijenci, kroz prirodni otvor. Vrlo je važna i iznimna suradnja s našim gastroenterolozima, onkolozima, radiolozima i patolozima – ističe doktor Pajtak.

U Općoj bolnici Varaždin od 2004. godine djeluje Multidisciplinarni tim za tumore probavnog sustava, koji će ove godine obilježiti 20 godina postojanja. Svi pacijenti s novootkrivenim tumorima probavnog trakta iz Varaždinske županije prolaze ovaj multidisciplinarni tim u okviru kojeg stručnjaci različitih specijalnosti zajednički donose odluku o liječenju (zračenju, kemoterapiji, operativnom liječenju...).

ob_varazdi_abdominalna_kirurgija_17012024_2.JPG

- Tek nakon detaljne obrade i ukoliko je odluka multidisciplinarnog tima kirurško liječenje, pacijenti dolaze k nama na operativni zahvat. Za operativne zahvate tumora zapravo nema liste čekanja. U trenutku kada su postavljena dijagnoza i donesena odluka o kirurškom liječenju, pacijent ide na operativni zahvat u roku od nekoliko dana. Nažalost, značajan dio operativnih zahvata su i hitne operacije uznapredovalih tumora probavnog trakta što govori o tome da, unatoč svim nastojanjima i borbama u prevenciji tumora, primjerice Nacionalnog programa ranog otkrivanja tumora debelog crijeva, dio naših pacijenata dođe u već uznapredovaloj fazi bolesti kada je mogućnost izlječenja značajno manja – upozorava voditelj Odjela za abdominalnu kirurgiju Opće bolnice Varaždin.

Od 2019. godine na Odjelu se započelo s izvođenjem barijatrijskih kirurških operacija, odnosno kirurškim liječenjem debljine, što varaždinsku Bolnicu također svrstava u jednu od svega četiri ustanove u Hrvatskoj koje se bave ovom vrstom kirurgije. Također, OB Varaždin je trenutna jedina ustanova koja sustavno izvodi i složenije barijatrijske procedure poput želučanog premoštenja.

- S početkom izvođenja barijatrijskih kirurških procedura osnovan je i Multidisciplinarni tim za liječenje pretilosti, barijatrijsku i metaboličku kirurgiju koji uključuje i endokrinologe, psihologe, psihijatre te nutricioniste iz Opće bolnice Varaždin – govori Pajtak.

Potreba za ovom vrstom liječenja se pokazala kao nužnost s obzirom da je Hrvatska na vrhu liste zemalja Europske unije po broju pretilih osoba, a te brojke se mogu prenijeti i na Varaždinsku županiju.

- Samim time jasno je da imamo sve više pacijenata koji dolaze na naš Odjel zbog kirurškog liječenja debljine. Zgodno je napomenuti, da se zapravo ne radi samo o liječenju debljine već se ovom kirurgijom uspješno liječe i dijabetes, povišen krvni tlak te druge popratne bolesti. Gotovo svi naši pacijenti nakon barijatrijske procedure više nemaju potrebe za lijekovima za dijabetes i visoki tlak. U konačnici osim gubitka viška tjelesne težine dobivate i godine kvalitetnog života – objašnjava doktor Pajtak.

Iako varaždinski Odjel za abdominalnu kirurgiju u mnogočemu prednjači na nacionalnoj razini, brojni su planovi za budućnost. Svi s jednakim ciljem, poboljšati kvalitetu i dostupnost usluga svim pacijentima.

- Na tragu toga u tijeku je registracija i otvaranje Savjetodavne ambulante za enterostomalnu terapiju. Riječ je o Ambulanti koju će voditi naše medicinske sestre, enterostomalni terapeuti. Trenutno imamo jednu medicinsku sestru enterostomalnog terapeuta i planiramo edukaciju za još dvije medicinske sestre. U Ambulanti će naši pacijenti, kod kojih je tijekom operativnog zahvata formirana stoma crijeva, moći dobivati savjete i preporuke te naučiti nositi se s novim životom iza operativnog zahvata. Edukacija osoblja u tom smjeru i otvaranje ove Ambulante svakako predstavlja dodatnu vrijednost i kvalitetu našem cjelokupnom radu – poručuje doktor Pajtak.

ob_varazdi_abdominalna_kirurgija_17012024_3.JPG

A upravo su edukacija i cjeloživotno učenje ono čemu su posebno posvećeni na Odjelu za abdominalnu kirurgiju Opće bolnice Varaždin. Naime, dugi niz godina se provode edukacije mlađeg medicinskog kadra, učenica i učenika Srednje medicinske škole, kao i studentica i studenata zdravstvenih smjerova na Sveučilištu Sjever. Želja je pozicionirati se kao nastavna baza Sveučilišta Sjever za studente Sestrinstva i Fizioterapije.

- I liječnici i medicinske sestre našeg Odjela su izvrstan kadar koji puno ulažu u vlastitu edukaciju pohađanjem brojnih tečajeva i seminara, pa sam uvjeren da svojim trudom mogu samo dodatno povisiti kvalitetu usluge našim pacijentima – zaključuje doktor Alen Pajtak.

Riječi pohvale na rad i rezultate cijelog tima Odjela za abdominalnu kirurgiju uputio je i Damir Poljak, ravnatelj Opće bolnice Varaždin.

- Njihovi rezultati govore sami za sebe, a svakako treba spomenuti da je Odjel za abdominalnu kirurgiju prvi koji će u Općoj bolnici Varaždin imati uvjete za Klinički odjel – istaknuo je ravnatelj Poljak.