Odgovor odvjetnika Hrvoja Petrića na kolumnu "Drsko i bolesno" Ivice Kruhoberca Foto: VV

Odgovor odvjetnika Hrvoja Petrića na kolumnu "Drsko i bolesno" Ivice Kruhoberca

| 23.9.2020. u 14:42h | Objavljeno u Aktualno
Slučaj "psihijatar" je razburkao strasti, ne samo u Varaždinu, već i na nacionalnoj razini posebice s obzirom da je nedavno obilježen međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama pa je tako i kolumna urednika Varaždinskih vijesti pod nazivom "Drsko i bolesno" doživjela velik broj negativnih kritika i uvreda, a s obzirom da su u kolumni bili istaknuti komentari odvjetnika Hrvoja Petrića, na njegov zahtjev objavljujemo u cijelosti njegov odgovor na kolumnu.

https://www.varazdinske-vijesti.hr/iz-moga-kuta/drsko-i-bolesno-42507/

"Poštovani, obraćam  se gospodinu Ivici Kruhoberecu kao glavnom uredniku sa zahtjevom za odgovor na objavljenu informaciju, sukladno čl. 56 Zakona o medijima te gospodinu Mirku Juriču kao direktoru nakladnika Varaždinske vijesti d.d., Supilova 7 b, Varaždin sa zahtjevom za isprikom nakladnika temeljem čl. 22 Zakona o medijima. 

U tiskanom tjedniku „Varaždinske vijesti“ broj 3949 od 8. rujna 2020. godine, kao i na internetskom portalu www.varazdinske-vijesti.hr dana 7. rujna 2020. godine u 21:58 sati, objavljena je kolumna glavnog urednika pod naslovom „Drsko i bolesno“. Kolumna je prenesena i na Facebook stranici Varaždinskih vijesti 8. rujna 2020. godine u 18:33 sati.

U spomenutoj se kolumni glavni urednik Ivica Kruhoberec osobno obračunava sa mnom te moj komentar objavljen na društvenim mrežama naziva „drskim i bolesnim“. Glavni urednik mi ujedno osporava pravo komentirati događaje u tzv. „Slučaju psihijatar“ zbog poslovne povezanosti te postavlja pitanje moje moralnosti i poštenja.

Dana 3. rujna 2020. godine „Varaždinske vijesti“ su na svom internetskom portalu objavile tekst na temu „Slučaja psihijatar“, koji završava pitanjem zašto su „navodno zlostavljane pacijentice“ godinama čekale da izađu sa svojim pričama te „je li to slučajno ili ima veze s bitkom za skrbništvo“. Na reakcije u kojima se žene koje su izašle u javnost, vrijeđaju, kao i na citirani tekst u „Varaždinskim vijestima“, reagirao sam dana 5. rujna 2020. godine na društvenoj mreži „Facebook“ slijedećim komentarom: „Meni je u cijeloj priči zastrašujuće čitati komentare nekih naših sugrađana, a sramotna je uloga "Varaždinskih vijesti". Njihov tekst koji završava tendencioznim pitanjem "Zašto navodno zlostavljane pacijentice nisu svoje slučajeve prijavljivale u vrijeme kada su se dogodili?" može napisati samo netko zločest, netko proračunat ili netko potpuno bez empatije. Osobe koje dolaze kod psihijatra, u ovom slučaju mlade slomljene djevojke, stigmatizirane zbog svog oboljenja, bivaju zavedene od svog liječnika. Sve da je to bilo posve dobrovoljno, odvratno je i predstavlja najniže iskorištavanje povjerenja. Jedino što je ružnije od toga, traženje je opravdanja za takvo postupanje liječnika. Kao i toliko puta do sada, napada se žrtva, umjesto da se napada krivac. Zašto? Odgovor je skroz jasan - da se obeshrabri druge da iznesu svoja iskustva. Krug straha i zastrašivanja prožima naše društvo u svim porama. Zato je važno ne ušutjeti i dati podršku i medijima koji su priču iznijeli, i djevojkama koje su skupile hrabrost ispričati svoje priče.“

Na ovakav komentar prozvanim se nalazi upravo gospodin Ivica Kruhoberec te u 2020. godini, nakon što su svi relevantni domaći i svjetski mediji prepuni tema o zlostavljanim ženama te o teškoćama koje su imale da svoje priče iznesu u javnost, on ne objašnjava zbog čega u postupku prozvanog psihijatra ne nalazi ništa problematično (čak niti ne problematizira činjenicu da psihijatar ulazi u veze sa svojim pacijenticama!), već otvoreno zauzima poziciju najgorljivijeg psihijatrovog zagovaratelja. Tu poziciju, posve neobjektivno i neprofesionalno, nastavlja zagovarati do dana sastavljanja ovog odgovora. 

Pri tome ne nalazi nikakve argumente što bi u mom komentaru bilo neistinito ili netočno, već se tendencioznim tvrdnjama obrušava na moj profesionalni angažman i reputaciju. Zna da njegove navode ne mogu komentirati zbog povjerljivog odnosa s klijentom. Konačno, moj komentar naziva „drskim i bolesnim“, što je uvreda najniže kategorije. Gospodin Kruhoberec iz osjećaja osobne uvrijeđenosti napada moj osobni i profesionalni integritet. Zanimljivo je da se, od brojnih negativnih komentara koje je gosp. Kruhoberec doživio u vezi izvještavanja o ovom slučaju, jedino onaj moj našao pozvanim komentirati. Nisam do sada našao za shodno komentirati njegove profesionalne standarde, ali način na koji se Ivica Kruhoberec obračunava sa žrtvama koje su odlučile istupiti, i osobama koje im pružaju podršku, za mene je doista zastrašujuć i smatram da će ostati kao jedna od najmračnijih mrlja u povijesti Vaše tiskovine. 

Stoga od Varaždinskih vijesti tražim da u prvom idućem broju tiskanog izdanja, na internetskom portalu i na svojoj Facebook stranici, objavi ovaj moj odgovor, a osim toga tražim i da na istim mjestima objave ispriku zbog neprimjerenog napada glavnog urednika na moj osobni i profesionalni integritet. U protivnom, bit ću prisiljen pokrenuti sudski postupak radi objavljivanja odgovora, kao i postupak naknade prouzročene mi neimovinske štete protiv nakladnika."