Odgovor HDZ-u Črnec Biškupečki: Ovoj gradskoj upravi na prvom je mjestu sigurnost djece

| 22.7.2022. u 08:10h | Objavljeno u Aktualno

Temeljni ogranak HDZ-a Črnec Biškupečki na čelu s predsjednicom Gordanom Conar uputio je kritiku na račun aktualne gradske vlasti da su prigradska "zadnja rupa na svirali" te da njihovo igralište za djecu treba obnoviti i nadopuniti s više sprava jer trenutno igralište ne zadovoljava potrebe mještana. Grad Varaždin je odgovorio s priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

"Ovoj Gradskoj upravi na prvom je mjestu sigurnost djece i oblikovanje prostora primjereno njihovim  potrebama. Nama su sva djeca ista, bez obzira na dio grada u kojem žive i važno nam je da imaju primjereno mjesto za igru. Tendenciozne izjave kako su djeca u prigradskim naseljima „zadnja rupa na svirali“ odbacujemo u potpunosti uz argumente koje iznosimo u nastavku.

Gradska tvrtka Parkovi u 2022. godini napravila je veću rekonstrukciju dječjih igrališta u prigradskim naseljima Biškupec - Brezje, Kućan Marof i Hrašćica, a ne u centru grada. Također, Grad Varaždin prijavio je projekt kompletnog uređenja dječjeg igrališta u Gojancu u ukupnoj vrijednosti preko 400.000 kn od kojih bi otprilike 300.000 kn bilo financirano iz sredstava EU preko Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad (LAG). Projekt je u fazi realizacije i izgradnja igrališta bi trebala biti završena početkom 2023. godine

Što se tiče ostalih igrališta u prigradskim naseljima, stanje je sljedeće:

Biškupec

Plitvička ulica – nova igrala 2022. godine

M. Kolarića – igralište obnavljano 2021. i 2020. godine

Trg Ivana Perkovca – igralište obnavljano 2016., 2018. i 2020. godine

Hrašćica

uz nogometni teren – igralište obnavljano 2018. i 2020. godine

kod zgrada – nova igrala 2022. godine

Gojanec

novo igralo – 2021. godine

Jalkovec

uz nogometni teren – igralište obnavljano 2016. godine

Kućan Marof

Omladinska ulica – nova igrala 2022. godine

Marofska ulica – igralište obnavljano 2018. godine

Kućan Gornji

uz nogometni teren – igralište obnovljeno preko LAG-a 2019. godine

Kućan Donji

Varaždinska ulica – igralište obnavljano 2018. i 2019. godine

Zelengajska ulica –  igralište obnavljano 2019. i 2021. godine

Zbelava

igralište obnavljano – 2019. i 2020. godine

Iz priloženog se vidi da se spomenuta igrališta redovno obnavljaju i održavaju prema planu tvrtke Parkovi.

Što se tiče dječjeg igrališta u Črncu Biškupečkom, svjesni smo da je potrebno pronaći novu adekvatnu lokaciju na kojem bi se postavila kompletno nova igrala. S obzirom na to da je igralište u planu Parkova za 2023. godinu, stručne službe Grada Varaždina će u suradnji s mjesnim odborom do kraja godine riješiti pitanje lokacije kako bi Parkovi prema svojem planu za 2023. godinu uredili dječje igralište i u ovom naselju.    

Također, Parkovi su izradili sveobuhvatnu analizu svih 51 dječjih igrališta koje imamo u gradu, a koja je pokazala gdje su kritične točke poput nedostatka zelenila, dotrajalih sprava, opasnosti od izlijetanja djece na prometnice, učestalog vandalizma, potrebe za podlogama, potrebe za dodatnim spravama za igru. Prema tome će se izraditi i plan budućeg održavanja dječjih igrališta, a on za 2023. godinu predviđa veće rekonstrukcije na dječjim igralištima u prigradskim naseljima Poljana Biškupečka i Črnec Biškupečki, a u gradskim na igralištima u parku na Trgu bana Jelačića, Ludbreškoj ulici i Aleji kralja Zvonimira."