Odana počast poginulim pripadnicima 104. Brigade te poginulim antifašistima Foto: Varaždinska županija

Odana počast poginulim pripadnicima 104. Brigade te poginulim antifašistima

Varaždinske vijesti | 8.5.2017. u 18:51h | Objavljeno u Aktualno

Povodom 26. obljetnice ustrojavanja 104. Brigade Zbora narodne garde Hrvatske vojske jutros je na varaždinskom gradskom groblju izaslanstvo Varaždinske županije u kojem su bili zamjenici župana Alen Kišić i Alan Košić položilo vijenac i zapalilo svijeću kod spomen ploče podignute u njihovu čast.

Značaj i doprinos 104. Brigade je nemjerljiv, ona je bila temelj formiranja i drugih postrojbi na području Varaždinske županije, ali i šire. Obol koji je dala kroz Domovinski rat, osobito na glavnim pravcima operacija "Bljesak" i "Oluja" je velik, a životi poginulih pripadnika 104. Brigade su utkani u temelj slobodne i neovisne Republike Hrvatske.

Prvi zapovjednik Brigade te nekadašnji zapovjednik obrane Grada Varaždina, pukovnik Ivan Rukljić, podsjetio je na ratni put i djelovanje te slavne i hrabre varaždinske brigade.

- Vjerovali ili ne, na toj zadaći radila su samo tri čovjeka, brigadir Rožić, brigadir Hozmec i ja kao organizator koji sam iz Ministarstva obrane dobio zadatak da u roku od 28. travnja do 8. svibnja napravimo jednu novu postrojbu, tzv. mobilizacijsko ustrojavanje. Dan prije isteka roka završili smo sve poslove, a od pukovnika Braunergera iz Ministarstva obrane dobili smo ocjenu odličan, jer smo zaista taj posao odradili profesionalno. Brigada je najveći dio svog ratnog puta provela u zapadnoj Slavoniji i to od početka studenoga 1991. do početka srpnja 1992. godine, ukupno 8 mjeseci, gdje nikada nije napustila položaje – istaknuo je pukovnik Rukljić dodavši kako je Brigada časno obavila sve svoje zadaće kroz cijeli Domovinski rat, a naročito u operaciji Bljesak gdje je prva od svih postrojbi Republike Hrvatske izašla na granicu prema BiH.

Poslije polaganja vijenaca kod spomen ploče 104. Brigade, županijsko izaslanstvo je povodom Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom položilo vijenac i zapalilo svijeću kod Spomen kosturnice na gradskom groblju u spomen na sve preminule antifašiste koji su dali veliki značaj u obrani od fašističkog okupatora.

Zamjenik župana Alen Kišić izjavio je na gradskom groblju kako se danas prisjetio hrabrih hrvatskih branitelja, ali i svih boraca koji su sudjelovali u antifašističkoj borbi.

- Na varaždinskom groblju danas smo se prisjetili osnutka 104. Brigade Hrvatske vojske, 26. obljetnice ove slavne Brigade, čijih je tridesetak pripadnika poginulo, a više od dvjestotinjak je ozlijeđeno na njenom velikom ratnom putu koji je započeo oslobađanjem Varaždina i Bjelovara, a nakon toga sudjelovanjem u obrani Pakraca i Lipika te cijele zapadne Slavonije, da bi svoj ratni put i ratno sudjelovanje u Domovinskom ratu završilo u kolovozu 1995. godine nakon veličanstvenih pobjeda u Bljesku i Oluji. Isto tako, prisjetili smo se i obilježili Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe u organizaciji Udruge antifašističkih boraca, gdje smo se prisjetili velikog udjela antifašista iz naših područja, iz naših županija u II. svjetskom ratu, jer II. svjetski rat i antifašizam su temelj današnje suvremene Republike Hrvatske – naznačio je zamjenik Kišić.

Polaganju vijenaca pridružila se i Povjerenica Vlade Republike Hrvatske za Grad Varaždin Dragica Đula.

 

Video sadržaj