Odali počast varaždinskom Slovencu Ivanu Breskvaru, dobitniku priznanja Pravednik među narodima Foto: SKD Nagelj

Odali počast varaždinskom Slovencu Ivanu Breskvaru, dobitniku priznanja Pravednik među narodima

Varaždinske vijesti | 15.7.2021. u 15:59h | Objavljeno u Aktualno

U multimedijalnoj dvorani palače Herzer Gradskog muzeja Varaždin, u sklopu programa obilježavanja 80. obljetnice progona Židova u Varaždinu, održano je predavanje dr.sc. Borisa Jesiha "Pravednik Breskvar Varaždinski Slovenac".

SLO_predavanje_2.JPG

U ime Slovenskog kulturnog društva Nagelj sve okupljene pozdravila je Barbara Antolić Vupora, predsjednica ŽO SDP-a Varaždinske županije.

- Sretna sam što možemo organizirati ovaj događaj, kao sjećanje na veliku nesreću jednog naroda koji je 12. i 13. srpnja 1941. godine bio prognan s ovog prostora. Nestala je cijela židovska zajednica, a mi danas odajemo počast jednom posebnom čovjeku - Ivanu Breskvaru, Varaždincu i dobitniku priznanja Pravednik među narodima koje izraelska Vlada daje izuzetnim pojedincima te je upravo njegov doprinos ocijenjen kao neizmjeran u spašavanju dječjih života - istaknula je Vupora dodavši kako je uz učenje slovenske tradicije i kulture, mlade naraštaje važno učiti o Breskvarovom životu koji svojim primjerom svima može poslužiti kao nadahnuće.

SLO_predavanje_1.JPG

Predsjednik GO SDP-a i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković složio se da je doprinos ovog varaždinskog Slovenca velik, ne samo za grad Varaždin, nego za cijelu Hrvatsku.

SLO_predavanje_6.JPG

Boris Jesih s Instituta za etnička pitanja iz Ljubljane u svom predavanju govorio je o nemjerljivom značaju Ivana Breskvara kojeg je židovska organizacija proglasila Pravednikom među narodom.

- Ivan Breskvar je važan jer je pod cijenu svojega života, za vrijeme Drugog svjetskog rata od holokausta spasio dva židovska dječaka. U Varaždinskoj tvornici svile upoznao je svog budućeg prijatelja Milana Blassoma, a prijateljstvo te dvojice postaje temelj priče o spašavanju dvaju dječaka. To je prepoznala i Židovska organizacija proglasivši ga Pravednikom među narodima, kakvih je u Sloveniji 15, a u Hrvatskoj 120. Mislim da je lijepa gesta da se sjetimo velikoga čovjeka koji je u najtežim trenucima pod cijenu svog života spasio od sigurne smrti dvojicu židovskih dječaka - kazao je Jesih.

SLO_predavanje_3.JPG

Radeći istraživanje za knjigu "Varaždin u vrijeme NDH", varaždinski povjesničar i upravitelj varaždinskog Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dr. sc. Vladimir Huzjan prvi put se susreo s dokumentacijom koja se odnosi na Slovence u Varaždinu u vrijeme Drugog svjetskog rata.

- Zahvaljujući tim dokumentima danas znamo koliko se slovenskih građana nalazilo u Varaždinu u vrijeme 1941. i 1942. godine. Ivan Breskvar kao jedan od njih, osim što je bio Pravednik među narodima, zapravo je i pokazatelj kakva je suradnja između Hrvata i Slovenaca - prijateljska, dobroćudna, a sve to je primjer jednog višestoljetnog suživota na području sjeverne Hrvatske - zaključio je Huzjan.

SLO_predavanje_4.JPG

Predavanje su organizirali Slovensko kulturnog društvo Nagelj, Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu, Institut za narodnosna vprašanja u Ljubljani, Urad za Slovence v zmejstvu in po svetu i Gradski muzej Varaždin. Za glazbeni program bile su zadužene Barbara Othman i Ruta Bobić.

SLO_predavanje_7.JPG

SLO_predavanje_5.JPG