Od posljedica gripe u Varaždinskoj županiji umrla jedna osoba Foto: VV arhiva / ilustracija

Od posljedica gripe u Varaždinskoj županiji umrla jedna osoba

I.D./Varaždinske vijesti | 30.1.2020. u 09:40h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U Varaždinskoj županiji gripa je u punom zamahu, a nažalost, prema posljednjim podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, zabilježen je i jedan smrtni slučaj.

Značajniji porast broja oboljelih zabilježen je u drugoj polovici siječnja - naime, do 12. siječnja prijavljeno je 129 slučajeva, a u sljedeća dva tjedna oboljele su još 154 osobe (52 u 3. tjednu te 102 u 4. tjednu siječnja). U tjednu od 20. do 26. siječnja zabilježen je i jedan smrtni slučaj, i to u dobnoj skupini od 30-64 godina starosti.

Do 26. siječnja u našoj županiji evidentirano je ukupno 283 oboljelih. U Hrvatskoj je do 26. siječnja službeno registrirano ukupno 5.368 oboljelih od gripe, od kojih je 2.458 prijavljeno tijekom 4. tjedna siječnja.

Tijekom sezone 2019./2020. broj prijava gripe u posljednja četiri tjedna manji je u odnosu na isto razdoblje prethodne sezone. U Varaždinskoj županiji lani je samo u 4. tjednu siječnja evidentirano 465 oboljelih, dok su ove godine u 4. tjednu oboljele 102 osobe. U sezoni gripe 2018./2019. u Varaždinskoj županiji evidentirano je ukupno 2.868 oboljelih, a od posljedica gripe umrle su dvije osobe.

Budući da sezona gripe najčešće traje do travnja, vrijedi podsjetiti na uobičajene mjere prevencije i liječenja gripe. Epidemiolozi ističu da je cijepljenje najbolja zaštita protiv gripe, a pomažu i zdrave životne navike kojima se ojačava imunološki sustav - redovita tjelovježba i pravilna prehrana bogata vitaminima. Potrebno je izbjegavati bliski kontakt s oboljelim osobama, a važna je i higijena, stoga se preporučuje redovito provjetravanje prostorija u kojima boravimo te pravilno i često pranje ruku.

Simptomi gripe su povišena temperatura, osjećaj iscrpljenosti, drhtavica, gubitak apetita, bolovi u mišićima i zglobovima, kašalj, grlobolja i začepljenost nosa. Liječenje je simptomatsko te podrazumijeva mirovanje, uzimanje lijekova za snižavanje temperature i protiv bolova te veće količine toplih napitaka, odnosno čaja. Oprez je potreban radi mogućih komplikacija te je potrebno javiti se liječniku ako visoka temperatura traje duže od tri dana, zatim u slučaju jakog i bolnog kašlja, jake grlobolje i natečenih limfnih čvorova, povraćanja, pojave osipa, poremećaja svijesti ili u slučaju pogoršanja osnovne kronične bolesti.

Odrasle osobe oboljele od gripe zarazne su približno pet dana nakon početka simptoma, a kod djece to razdoblje iznosi sedam dana, stoga bi trebalo izbjegavati odlazak na posao ili u školu.