Od danas obvezno nošenje maske u zatvorenim prostorima gdje nije moguć razmak od dva metra Foto: Krešimir Đurić/Arhiva VV

Od danas obvezno nošenje maske u zatvorenim prostorima gdje nije moguć razmak od dva metra

VV | 12.10.2020. u 12:34h | Objavljeno u Aktualno

Davor Božinović ministar unutarnjih poslova je na današnjoj sjednici Nacionalnog stožera civilne zaštite pročitao nove odluke koje stupaju na snagu od danas. 

- Novim mjerama postrožili smo sva javna okupljanja s više od 50 ljudi, a koje nisu obuhvaćene mjerama HZJZ-a. To se odnosi na umjetničke performanse, izložbe, sportska natjecanja, vjenčanja, sahrane - kazao je ministar.

- Organizatori društvenih okupljanja obavezni su najkasnije pet dana prije okupljanja zatražiti suglasnost za održavanje okupljan ja od nadležnog županijskog Stožera. Stožer će donijeti odluku u roku od 48 sati. Društvena okupljanja za koja se dobije tražena suglasnost ili ona nije zatražena ne smiju se održati. Na prijedlog županijskog Stožera civilne zaštite ograničavanje okupljanja može se urediti i na drugačiji način, ostavljamo županijskim stožerima da upućuju zahtjeve s obzirom na to da nije svugdje ista epidemiološka situacija - dodao je Božinović.

Uvodi se i obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima gdje nije moguće održati razmak od minimalno dva metra. Maska mora prekrivati usta i nos. Obvezu imaju djelatnici zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne skrbi, zaposlenici javnog prijevoza, trgovci, kupci, putnici, ugostitelji, osobe koje posjećuju ljude u bolnicama i domovima, gosti kafića, osim kad jedu i piju, zaposlenici i stranke trgovačkih društava, uslužnim djelatnostima, gledateljima u sportskim dvoranama, vjernicima i druge osobe koje obveže poslodavac. Maske ne moraju koristiti osobe koje su obuhvaćene izuzećima HZJZ-a.

Mjera koje se odnose na organizaciju rada ugostitelja, što je dogovoreno s njihovim predstavnicima, planira se za sutra.

- U ovom trenutku procjenjujemo da je nošenje maski potrebno tamo gdje nije moguće održati distancu. Sigurno je da će epidemiolozi, koji daju upute lokalnim ili regionalnim stožerima, moći ako procijene tražiti kao uvjet da se nose i maske - rekao je ministar Božinović.