Županijska palača Foto: VV arhiva

Od 6. do 16. rujna Dani Varaždinske županije: Od srednjeg vijeka do modne revije i humanitarne operete

I.D./Varaždinske vijesti | 30.8.2018. u 12:21h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Dan Varaždinske županije slavi se 8. rujna, na blagdan Male gospe - zaštitnice Varaždinske županije. Ove će se godine Dani Varaždinske županije održati od 6. do 16. rujna, a tijekom deset dana za građane je pripremljen raznovrstan i bogat program. Najavili su to na današnjoj konferenciji za medije župan Varaždinske županije Radimir Čačić, predsjednik Županijske skupštine mr.sc. Alen Runac te posebna savjetnica župana i predsjednica Turističke zajednice Natalija Martinčević.

Prvi dio programa najavio je predsjednik Županijske skupštine mr. sc. Alen Runac.

- Ove godine obilježavamo 25. godina naše Županije. Sveta misa zahvalnica u čast Male Gospe, zaštitnice Varaždinske županije, bit će služena u četvrtak, 6. rujna, u 18 sati u Varaždinskoj katedrali, a u petak, 7. rujna, u 10 sati će kod Središnjeg križa na Varaždinskom groblju biti položeni vijenci u spomen na sve preminule građane i branitelje Županije – rekao je Runac.

dani_varazdinske_zupanije_najava_2.JPG

U petak u 18 sati će u HNK-u u Varaždinu biti održana svečana sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije, na kojoj će biti dodijeljena javna priznanja Županije za 2018. godinu.

Podsjetimo, odlukom Županijske skupštine, počasnim građaninom Varaždinske županije je proglašen Zlatko Dalić, izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije, nagradu za životno djelo dobit će Jagoda Kralj Novak, nagrada za iznimna postignuća dodijeljena je Glazbenoj školi Varaždin, nagrade za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu pripale su Varaždinskom obrtničkom glazbenom društvu, DVD-u Visoko te Lidiji Horvat-Dunjko, poznatoj sopranistici i opernoj divi.

Atraktivan program za građane

Programi za građane počinju u subotu, 8. rujna, na sam Dan Županije, a sadržajan, bogat i atraktivan program najavila je posebna savjetnica župana i predsjednica Turističke zajednice Natalija Martinčević.

-  U 10 sati će ispred Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu Husarska garda obaviti prijavak županu, a u isto vrijeme počet će i druženje žena poduzetnica i obrtnica te razgovor o aktualnim temama. Navečer nas očekuje poslastica za sve ljubitelje mode jer je u 18 sati na redu modna revija u Skupštinskoj dvorani Županijske palače koju će nositi same poduzetnice i poznate Varaždinke – naglasila je Martinčević, koja je ujedno pozvala sve žitelje Varaždinske županije na događanja koja su po prvi puta otvorena prema svim građanima te se nalaze na nekoliko lokacija po cijeloj županiji.

Predstava za djecu "Traži se vitez hrabar", u organizaciji Viteškog reda Sv. Nikole, održat će se u atriju Županijske palače od 9 do 12 sati u nedjelju, 9. rujna, dok će istoga dana u 17 sati u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu početi 15. Smotra koreografiranog folklora Varaždinske županije, a iz Novog Marofa poletjeti će i balon koji je oslikan upravo Rabuzinovim motivima. Ukoliko vremenske prilike to dozvole, predstavljanje ovog balona održat će se već 3. rujna ispred varaždinske Arene.

U utorak, 11. rujna, u 18 sati u atriju Županijske palače bit će održana predstava "Singerica" Jagode Kralj Novak, kazališne, filmske i televizijske glumice, ovogodišnje dobnice Nagrade za životno djelo Varaždinske županije.

Građane u srijedu, 12. rujna, u 20 sati na Franjevačkom trgu u Varaždinu očekuje koncert nuSynergetic Orchestra, u suradnji s Glazbenom školom u Varaždinu. U petak, 14. kolovoza, u 18 sati u HNK u Varaždinu na redu je glazbena poslastica, opereta "Vesela udovica" u izvedbi Lidije Horvat-Dunjko, poznate sopranistice. Opereta će biti humanitarnog karaktera te će prikupljati sredstva za županijsku Zakladu Vita.

U subotu, 15. rujna, u atriju Županijske palače će se od 10 do 13 sati održati program u organizaciji Udruge kuhara Varaždinske županije, koja će pripremati zanimljiva jela od zelja te će porcije beplatno podijeliti građanima. Tog će se dana u atriju predstaviti i Općina Vinica. Također, od 10 do 12 sati građani će, baš kao i prošle godine, imati priliku razgledati Županijsku palaču uz vodstvo turističkog vodiča. Program u subotu završava u Vidovcu, gdje će u župnoj crkvi u 19 sati početi koncert Varaždinskog obrtničkog glazbenog društva, koje ove godine slavi 80. obljetnicu rada, za što će im biti uručena Nagrada za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu.

U nedjelju 16. rujna, u Paki će se cijeloga dana održavati već tradicionalna manifestacija Dani vrganja. Ovogodišnji Dani Županije završavaju u nedjelju, 16. rujna, biciklijadom "Županija na dva kotača", koja će biti održana prvi put.

Biciklijada za sve generacije

- Želimo promovirati i popularizirati postojeće i buduće biciklističke staze. Biciklijada je zamišljena kao obiteljsko biciklističko druženje, jer su rute prilagođene svim generacijama. Bit će izdana i županijska "biciklistička putovnica" u kojoj će se skupljati pečati - naglasila je Martinčević.

Župan Čačić je istaknuo je Županija promijenila koncept obilježavanja Dana županije, sa željom da se predstavi cijela županija.

- Nismo željeli da se sve svede samo na Varaždin, već da manifestacija dođe i u druge naše gradove i općine. To ćemo ubuduće i pojačati, a moramo uključiti i različite krovne organizacije naših udruga kao što su KUD-ovi ili sportska udruženja. Treba ih potaknuti i pomoći im financijski da iskoriste obilježavanje Dana županije kako bi predstavile svoje aktivnosti širom županije. Ovo je tek početak i taj projekt moramo i dalje razvijati - napomenuo je Čačić, istaknuvši da je cilj približiti ova događanja svim građanima Varaždinske županije, uz puno pozitivnih dojmova, optimizma i dobre volje, kojih nam nedostaje u svakodnevnom životu.

dani_varazdinske_zupanije_najava_3.JPG