Od 1. travnja nova sezona grijanja – nova cijena plina za domaćinstva

vv | 1.4.2017. u 10:40h | Objavljeno u Aktualno

Od 1. travnja primjenjuje se nova Metodologija utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu, koju je donijela Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), a objavljena je u Narodnim novinama.

Metodologijom su određeni iznosi tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom, odnosno krajnju cijenu za domaćinstva po tarifnim modelima  do kraj godine za svih 35 opskrbnih područja u Hrvatskoj koji mogu prosječno dići račune za jedan posto u odnosu na prethodno razdoblje, ali i ne moraju, odnosno mogu imati cijenu plina i nižu od one koju je utvrdila HERA. Sukladno tome, varaždinski Termoplin od danas uzima kod obračuna 0,2323 kn/kWh bez PDV-a za tarifnu stavku TM1 (godišnja potrošnja do 5.000 kWh), dok je dosada cijena bila 0,23 kn/kWh, što je povećanje od jedan posto.

I nakon ovog varaždinski Termoplin spada među desetak distributera koji imaju najnižu cijenu opskrbe plinom za domaćinstva. Međimurje plin, primjerice, može naplaćivati 0,2538 kn/kWh, sudeći prema tarifnoj stavki HERA-e. Iako imaju veći broj potrošača, nešto skuplji plin ima i zagrebačka Plinara, dok bi daleko najskuplji plin mogli imati pulski i riječki potrošači (0,28 i 0,29), ali je potonji distributer već najavio da neće toliko podići cijenu.

Označeno u