Očistite nogostupe da vas snježna idila ne bi "lupila po novčaniku" Foto: Krešimir Đurić

Očistite nogostupe da vas snježna idila ne bi "lupila po novčaniku"

I.D./Varaždinske vijesti | 8.2.2018. u 08:15h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Snijeg sa sobom najčešće donosi probleme u prometu, no s druge strane razvesele mu se oni najmlađi te svi ljubitelji pahuljica i idiličnih snježnih prizora.

Za one malo starije, tu su i "zimske radosti" druge vrste - čišćenje nogostupa, a snijeg koji je noćas ponovno padao pobrinuo se da i danas uzmemo lopate u ruke. Prema Odluci o komunalnom redu grada Varaždina, vlasnici ili posjednici građevina, poslovnih prostora i građevinskog zemljišta uz javne prometne površine, dužni su organizirati ili osobno ukloniti snijeg i led s nogostupa razvrstanih i nerazvrstanih cesta u cijeloj dužini čestice zemljišta na kojoj se nalazi građevina koju koriste.

varazdin-snijeg-ciscenje_1.JPG

Uklanjanje snijega i leda mora se obavljati najmanje u širini od 2 m, osim ako nogostup nije uži od toga. Nakon uklanjanja snijega i leda, nogostup je potrebno posipati solju, sipinom, piljevinom i sl. Također, nije dozvoljeno čišćenje nogostupa tako da se snijeg i led odlažu na očišćeni kolnik i slivnike kanalizacije. Vrijedi i spomenuti da je pravna ili fizička osoba, koja obavlja poslove uklanjanja snijega i leda s javnih prometnih površina, dužna čistiti kanalizacijske slivnike od leda i snijega radi omogućavanja otjecanja vode koja nastaje otapanjem snijega i leda.

varazdin-snijeg-ciscenje_2.JPG

Isto tako, vlasnici i posjednici stanova u stambenim građevinama dužni su uklanjati snijeg i led s parkirališta koje koriste, sa spremnika za odlaganje otpada i oko njih kako bi se omogućio pristup vozilima za odvoz otpada.

S uklanjanjem snijega mora se započeti odmah po početku padanja snijega i ako snijeg pada neprekidno, uklanjanje treba obavljati više puta dnevno tako da se održi sigurna prohodnost i promet. Led s javnih prometnih površina mora se uklanjati ili posipavati čim nastane.

varazdin-snijeg-ciscenje_3.JPG

Ne smijemo zaboraviti da su vlasnici i posjednici građevina koje su neposredno uz javnu prometnu površinu, čija krovišta su kosinom postavljena prema toj javnoj prometnoj površini, dužni osigurati uklanjanje snijega i leda s takvih krovova kad postoji opasnost odrona i ugrožavanja sigurnosti prolaza i prometa. Vlasnici takvih građevina dužni su u slučaju takve opasnosti odmah na svakom kraju građevine postaviti letve ili slično, dužine 3 do 4 m, s vidljivim i čitkim znakom upozorenja "opasnost od odrona snijega i leda". Nije dozvoljeno uklanjanje takvih prepreka i upozorenja dok traje opasnost, njihovo oštećivanje i premještanje.

varazdin-snijeg-ciscenje_5.JPG

Nije naodmet ponoviti da je za vrijeme padanja snijega, radi omogućavanja uklanjanja snijega, zabranjeno parkiranje vozila na kolnicima i nogostupima.

Spomenimo i odredbe koje se tiču onih građana koji zanemaruju svoje obaveze - novčanom kaznom u iznosu od 2.500 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako ne uklanja snijeg i led s nogostupa i s parkirališta, te ako ne uklanja snijeg i led s krova i ne postavi snjegobrane, kazna za fizičku osobu obrtnika i osobu koja obavlja drugu samostalnu djelatnost kazna iznosi 1.250 kuna, a za fizičke osobe kazna iznosi 500 kuna.

Snježna idila mogla bi nas, dakle, "lupiti po novčaniku" - od kazni ako nemamo zimsku opremu na vozilima ili ako vozila nismo očistili od snijega, do kazni za neočišćene nogostupe.

varazdin-snijeg-ciscenje_4.JPG

varazdin-snijeg-ciscenje_6.JPG