Više od pola milijuna posjetitelja očekuje se u hrvatskim svetištima tijekom blagdana Velike Gospe

Varaždinske vijesti | 15.8.2016. u 08:34h | Objavljeno u Aktualno

Najrazvijenije nacionalno svetište Majke Božje Bistričke godišnje posjećuje oko 800.000 hodočasnika te se u lokalnim objektima ostvaruje oko 13.000 noćenja. Prema podacima turističke zajednice u razdoblju od 13. do 15. kolovoza prošle godine zabilježeno je oko 250.000 hodočasnika (podaci Župnog ureda Svetišta Majke Božje Bistričke), a ostvareno je 480 noćenja. U istom razdoblju ove godine predviđa se dolazak oko 300.000 hodočasnika, te oko 500 noćenja.

Povodom obilježavanja blagdana Velike Gospe, u ponedjeljak, 15. kolovoza u Biškupcu će u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u 11 sati biti će središnje misno slavlje na otvorenom koje predvodi prečasni Josip Golubić. Od 7 i 9 sati na rasporedu su dva misna slavlja, a ono od 18 sati predvodit će velečasni Ivan Cujzek.

I ove godine Općina Bednja u suradnji sa župom Bednja i Turističkom zajednicom Trakošćan - Općina Bednja organizira manifestaciju pod nazivom Valjiko mešo ne Bednje f sturinjske aprove.

Poznato je da se proštenje povodom Velike Gospe u Bednji održava već stoljećima. To je najveće proštenje u širemu kraju koje okuplja vjernike s cijele Bednje i šire okolice te iz susjedne Krapinsko – zagorske županije, a zadnjih godina primjećuje se da mu se u sve većem broju odazivaju i posjetitelji iz Slovenije. Velika Gospa u Bednji tradicionalno okuplja i brojne iseljene zavičajce koji tu priliku koriste za povratak običajima i korijenima te obilazak rodne grude.

Valjiko mešo u Bednji je oduvijek bila mjesto okupljanja svih generacija, tu su se razvijale nove ljubavi i poklanjala licitarska srca, susretale rođaci i cijele obitelji. Stare fotografije s bednjanskih proštenja pokazuju da je na njima oduvijek vladala vreva i velika gužva, a ono što posebno upada u oči jest da su svi hodočasnici bili odjeveni u narodne nošnje (sturinjsko äprovo). Zbog toga se u Bednji već godinama posebna pažnja posvećuje njegovanju tradicije, pa su tako i ljetos svi mještani pozvani da „na mešu“ dođu u narodnoj nošnji i tako održe starinske običaje.

Sve hodočasnike i posjetitelje očekuje bogata gastronomska ponuda uz program KUD-ova. Za dobro raspoloženje zaduženi su Kavaliri.

Prema podacima iz Svetišta Majke Božje Trsatske za blagdan Velike Gospe u 2015. godini Svetište je posjetilo oko 40.000 hodočasnika te predviđaju da će i ove godine broj posjetitelja biti isti ili veći.

Prema podacima TZ Grada Rijeke na području Rijeke u razdoblju od 13. do 15. kolovoza prošle godine ukupno je ostvareno 2.253 dolazaka te 4.803 noćenja. Obzirom na kontinuirani porast ostvarenih noćenja na području grada Rijeke, procjenjuju porast ostvarenih noćenja i za navedeno razdoblje u ovoj godini.

Svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu očekuje oko 75 tisuća hodočasnika ove godine, dok je u 2015., prema procjenama svetišta, Aljmaš posjetilo 70 tisuća hodočasnika.

U svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske procjena za razdoblje 6. kolovoza  do 1. listopada (početak Devetnice i završno hodočašće Makarskog dekanata) iznosi 200 tisuća hodočasnika. Ove godine Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske nalazi se u 300 –oj obljetnici krunidbe Gospine slike (22. rujna 1716) te se tako vjerske svečanosti produžuju sve do 25. rujna. Na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, očekuje se oko 50 tisuća hodočasnika.

U Pleternici Svetište Gospe od suza temeljem podataka TZ Grada Pleternice u 2015. posjetilo je 150.00 hodočasnika, kroz 9 dana devetnice, a od toga broja, samo zadnji dan u Pleternici boravilo je 40.000 hodočasnika. Procjena za ovu godinu je 160.000 hodočasnika, 40.000 za 31. kolovoza, a ostatak kroz 9 dana. Posebice će biti poveći broj, osim očekivanog zadnjeg dana, za vikend, 27. i 28. kolovoza.

- U Hrvatskoj vjerski turizam, kao poseban oblik turizma ima jako velik potencijal za razvoj, iako značajan broj stanovnika u vlastitim aranžmanima posjećuju brojne sakralne objekte, kao mjesta za tzv. pučke pobožnosti. Svakako da su kulturni i vjerski turizam turistički proizvodi u kojima Hrvatska ima velik potencijal za rast i razvoj te je vid turizma koji se može razvijati tijekom cijele godine. Ministarstvo turizma u takvim vidovima turizma vidi šansu upravo kroz program Hrvatska 365, kojim se Hrvatska promovira i kao zemlja bogate kulturne i sakralne baštine te privlači turiste tijekom cijele godine - ističe ministar turizma Anton Kliman.

Hrvatska je zemlja vrlo značajnih sakralnih objekata i svetišta, koji su globalno prepoznati i svakako motiv dolazaka ciljane grupe turista.Kroz svoje redovne promotivne aktivnosti, Hrvatska turistička zajednica komunicira i motive kulturnih i vjerskih središta i objekata, pa su tako motivi prekrasnih crkava, katedrala i svetišta često korišteni upravo u promotivne svrhe.

Obzirom da je upravo projekt Hrvatska 365 fokusiran na razvoj i promociju specifičnih oblika turizma odnosno turističke ponude na ciljanim tržišta, u budućnosti ćemo dodatno ojačati promociju i ovog turističkog segmenta - navodi direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci