OBV: Varaždinska županija vodeća po energetskoj obnovi javnih zgrada

Napisao/la: -

U nazočnosti ministara graditeljstva i prostornog uređenja Lovre Kuščevića potpisan je 83,5 milijuna kuna vrijedan ugovor za energetsku obnovu Opće bolnice u Varaždinu.

Ugovor su potpisali vd ravnateljica Sanja Zember, varaždinski župan Predrag Štromar ispred osnivača OBV-a Varaždinske županije, zatim direktor APN-a Goran Bradić te ispred pružatelja energetske obnove Damir Spudić, član uprave Prvog plinarskog društva – Energy saving company, poduzeća u čijoj je upravi donedavno bio i Leo Prelec, zamjenik ministra gospodarstva Tomislava Panenića.

- Drago mi je da se dogodio ovako veliki projekt za OBV - naglasila je uoči potpisivanja ugovora vd ravnateljica koja je ukazala na važnost racionalnog gospodarenja energijom.

Sukladno Direktivi 2012/27/EU, kako je ukazao ministar, države članice dužne su svake godine obnoviti tri ukupne površine grijanih, odnosno hlađenih zgrada u vlasništvu i uporabi središnje vlasti.

- Ugovoreno je ili u fazi ugovaranja 20 projekata za ukupno 90 zgrada, 280.000 m2 korisne površine. Ukupna vrijednost ulaganja iznosi 600 milijuna kuna a projektirana ušteda energije iznosi preko 50 posto isporučene energije - pojasnio je ministar Kuščević koji je najavio nove programa energetske obnove za javni i privatni sektor nakon ljeta vrijedne 700 milijuna kuna.

Usprkos preuzetim obvezama, kako je dodao direktor APN-a, tijekom prošle i pretprošle godine energetski je u Hrvatskoj obnovljena samo jedna javna zgrada.

-  No, mi smo žestoko krenuli i potpisali smo već 18 ugovora, a 11 je u pripremi, a kod još desetak u tijeku je žalbeni postupak. Ukupno će se investirati oko milijarde kuna - naglasio je Bradić koji se zahvalio vd ravnateljici OBV-a na potpisivanju ugovora, a župana Štomara pohvalio jer je Varaždinska županija danas vodeća po energetskoj obnovi javnih zgrada s kojom je počela 2013. godine

Naime, prije tri godine Varaždinska je županija obnovila četiri školske zgrade i učenički dom u Varaždinu.

- Upravo zbog tog iskustva, inzistirao sam da se s energetskom obnovom krene i u OBV jer su uštede velike, a Hallerova ulica lijepo izgleda - napomenuo je Štromar.

Od 66,8 milijuna kuna (bez PDV-a) za energetsku obnovu OBV, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost daje 20 milijuna kuna, dok će ostatak sredstava osigurati PPD-ESC kojem se planira vraćati uloženo iz ušteda energije u sljedećih 14 godina, koliko i ugovor traje. Godišnje se planira uštedjeti 3, 4 milijuna kuna, odnosno 8.650.000,00 Kwh energije, što je polovica sadašnjih troškova.

Ugovorom je predviđena energetska obnova sedam građevina OBV-a: zgrada interne, neurologije, kirurgije, laboratorija, praonice, računovodstva i kuhinje. Na svim će se zgradama zamijeniti stolarija, izraditi Fasade ETIC sustava, zamijenit će se pokrov na Neurologiji, promijeniti kotlovnica u zgradama Kirurgije i Interne, ugradit će se dizalice topline, izolirat će se tavana i zamijeniti sva rasvjetnih tijela, LED rasvjetnim tijelima itd.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.