OBRAT Ukinuto rješenje Trgovačkog suda, Križovljangrad ipak - Oculusu?

Varaždinske vijesti | 15.10.2018. u 15:33h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Visoki trgovački sud RH ukinuo je rješenje o dosudi, kojim je Križovljangrad i njegov park dosuđen Veterinarskoj stanici.

To je rješenje, kao što smo pisali, varaždinski Trgovački sud donio 22. kolovoza, navodeći da je spomenuta varaždinska tvrtka ponudila 2.077.500 kuna, dok je poduzeće Oculus ponudilo 2.107.500 kuna, ali 10 sekundi nakon ponoći, odnosno isteka treće elektroničke javne dražbe, koju je provodila FINA u sklopu stečajnog postupka nad PPI Varaždinka.

Rješenje o dosudi, koje je varaždinski Trgovački sud donio na temelju izvještaja FINE, VTS je ukinuo te naložio da se provede vještačenje po informatičkom stručnjaku, kojim će se utvrditi i ispitati točno vrijeme predaje ponude Oculusa, odnosno kada je istaknuta zadnja valjana ponuda. Nakon provedenog vještačenja, čije troškove treba predujmiti Oculus, sud je dužan donijeti novo rješenje o dosudi, bez da se provodi nova elektronička javna dražba.

Time je VTS prihvatio argumente Oculusa, koji je u žalbi na rješenje o dosudi naveo da nije istina kako je ponudu predao 10 sekundi iza ponoći, već je svoju ponudu dao pola minute prije ponoći, kad se na ekranu pojavio ponuđeni iznos od 2.107.500,00 kn ispisan zelenom bojom, što znači daje sustav prihvatio ponudu.

- Osim toga, nije moguće daje ponuda predana 10 sekundi iza ponoći jer se sustav gasi u 23:59:59 sati pa predaja ponuda nakon isteka tog roka nije moguća - upozorili su pravni zastupnici Oculusa, ocjenjujući neprihvatljivim izvješće FINA-e. U žalbi se posebno ukazuje da FINA objašnjava kako se svaka ponuda potpisuje naprednim elektroničkim potpisom i da stog postupak predaje ponude traje „određeno vrijeme“.

-To objašnjenje je neprihvatljivo jer se najprije evidentira iznos poslane ponude, što je vidljivo na serveru, a nakon predaje ponude se ta ponuda potpisuje naprednim elektroničkim potpisom, tj. dva puta se ukuca osobni PIN i IBAN računa ponuditelja, što traje kojih 15 sekundi, dok je u konkretnom slučaju taj postupak predaje ponude trajao 40 sekundi, što je sumnjivo dugo - navodi se u žalbi.

Više o ovoj temi doznajte u novom broju Varaždinskih vijesti