Obnovom domova zdravlja u Lepoglavi, Var. Toplicama i N. Marofu do još bolje zdravstvene zaštite Foto: Krešimir Đurić

Obnovom domova zdravlja u Lepoglavi, Var. Toplicama i N. Marofu do još bolje zdravstvene zaštite

| 28.5.2020. u 13:30h | Objavljeno u Aktualno

- Kad je riječ o ulaganju u primarnu zdravstvenu zaštitu, treba pokriti tri važna segmenta. To su prostor, oprema i edukacija ljudi, i tu Varaždinska županija ulaže jako puno, u posljednje dvije godine čak 39 milijuna kuna - istaknuo je to zamjenik župana Robert Vugrin na uvodnoj konferenciji projekta "Energetska obnova zgrada Doma zdravlja Varaždinske županije, ispostava Novi Marof, Varaždinske Toplice i Lepoglava".

- Krenulo je početkom 2018. godine, povukli smo skoro 15 milijuna kuna za specijalizaciju 14 liječnika medicine - od obiteljske medicine, pedijatrije, ginekologije te radiologije. Nastavili smo s projektom poboljšanja primarne zdravstvene zaštite, vrijednim 12,8 milijuna kuna. Preko 4 milijuna kuna odnosilo se na infrastrukturne zahvate, a 8 milijuna kuna bila je vrijedna oprema koja je raspodijeljena u više od 60 ambulanti širom županije, s naglaskom na ruralna područja, upravo kako bi se ljudima omogućila najkvalitetnija primarna zdravstvena zaštita tamo gdje žive i da ne moraju ići radi toga u urbana središta. Time se ujedno rasteretio zdravstveni sustav - dodao je Vugrin.

dom_zdravlja_energetska_obnova_28052020_03.jpg

Pojasnio je i o čemu je riječ u novom projektu.

- Sada nastavljamo s infrastrukturnim zahvatima, a riječ je o energetskoj obnovi na tri objekta. Procijenjena vrijednost je 11,3 milijuna kuna, a kroz postupak javne nabave uštedjeli smo više od 620.000 kuna. Kod ovog projekta 50 posto su bespovratna sredstva iz fondova Europske unije, a zahvaljujući fondu za sufinanciranje koji pokriva 60 posto preostalog iznosa, komponenta koju mora platiti Varaždinska županija svela se na manje od 2 milijuna kuna. Ako pogledamo i prethodne projekte, edukacije liječnika i poboljšanje primarne zdravstvene zaštite, riječ je o velikoj investiciji od 39 milijuna kuna u kojoj se trošak Županije sveo na svega 2 milijuna kuna. Ovo je najbolje vrijeme za takve investicije i župan prepoznaje te projekte. Ako bismo sada propustili taj dio, kasnije bi to bilo puno nepovoljnije za Varaždinsku županiju - istaknuo je Vugrin.

Projekti energetske obnove financirani su iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Projektom energetske obnova zgrada Doma zdravlja Varaždinske županije osigurat će se uvjeti za smanjenje potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe mjera energetske obnove, smanjit će se razina štetnih emisija CO2 u okoliš, a korisnicima zgrade osigurat će se kvalitetan prostor u skladu s njegovom namjenom te sigurniji i ugodniji uvjeti za boravak.

- Svi objekti će se poboljšati za najmanje dva energetska razreda, a uštede će biti od 50 do preko 70 posto - dodao je zamjenik župana.

Energetska obnova obuhvaća opsežne građevinsko-obrtničke, strojarske i elektrotehničke zahvate, uključujući i postavljanje sunčane elektrane.

- Riječ je o radovima kao što su rekonstrukcija vanjske toplinske ovojnice zgrade, izolacija stropa prema negrijanom ili vanjskom prostoru i tavanu, izolacija ravnih krovova, zamjena dotrajale vanjske stolarije, ugradnja dizalice topline za hlađenje, rekonstrukcija sustava unutarnje rasvjete i slično, ovisno o objektu. Radovi će i vizualno doprinijeti, a o mikro-klimatskim uvjetima za pacijente i zaposlene u tim objektima ne moramo ni govoriti - istaknuo je Vugrin.

dom_zdravlja_energetska_obnova_28052020_04.jpg

Ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Renato Podbojec napomenuo je da je riječ o zgradama koje su izgrađene 1970-ih godina i koje vape za obnovom.

- Zahvaljujem županu što je prepoznao važnost europskih fondova i pravovremene prijave ovih projekata te što je sve odrađeno s minimalnim sredstvima, kako bismo u konačnici dobili reprezentativan objekt koji će koristiti svim žiteljima Varaždinske županije, ali i djelatnicima Doma zdravlja. Tu i su i privatni zdravstveni radnici, koji će zajedno sa zaposlenicima Doma zdravlja omogućiti viši stupanj zdravstvene zaštite - naglasio je Podbojec.

dom_zdravlja_energetska_obnova_28052020_01.jpg

Dodao je da su radovi u visokoj fazi izvođenja.

- Koronakriza je utjecala i na rokove, ali s 31. listopada očekujemo završetak svih radova - rekao je Podbojec.

 

dom_zdravlja_energetska_obnova_28052020_06.jpg