Objekt hostela u Bakačevoj ulici prodaje se za 3.7 milijuna kuna Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Objekt hostela u Bakačevoj ulici prodaje se za 3.7 milijuna kuna

Ivica Kruhoberec | 17.8.2020. u 12:00h | Objavljeno u Aktualno

Gotovo 1,7 milijuna kuna iznose tražbine, koje je utvrdio varaždinski Trgovački sud u predstečajnom postupku nad Vortexom, varaždinskim turističkim poduzećem koje u vlasništvu ima hostel u Bakačevoj ulici. Loša turistička sezona uslijed pandemije koronavirusa, prema podacima Hrvatske gospodarske komore, imala je za posljedicu zatvaranje čak 64 posto od 357 registriranih hostela u Hrvatskoj, a njih samo 128 bilježi promet pa se mnogi prodaju. Tako je i s ovim varaždinskom hostelom nedaleko od Staroga grada, iako su poslovne teškoće tu počele puno ranije, što zorno svjedoči podaci o poslovanju iz ranijih poslovnih godina.

Prijedlog u siječnju

Rješenje o otvaranju predstečajne nagodbe donijeto je prije rasplamsavanja korona krize u nas, točnije 5. ožujka, a prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka podnijet je još u siječnju, kada su rijetki shvaćali što se zapravo događa.
U rješenju o otvaranju predstečajne nagodbe navedeno je kako prijedlog plana restrukturiranja sadrži sve elemente propisane člankom 27. Stečajnog zakona, i to: činjenice i okolnosti iz kojih proizlazi postojanje prijeteće nesposobnosti za plaćanje, izračun manjka likvidnih sredstava na dan priloženih financijskih izvještaja, mjere financijskog restrukturiranja i izračun njihovih učinaka na manjak likvidnih sredstava, mjere operativnog restrukturiranja i izračun njihovih učinaka na poslovanje, plan poslovanja za razdoblje do kraja tekuće godine i za dvije sljedeće kalendarske godine, uz detaljno obrazloženje, planiranu bilancu na zadnji dan razdoblja za koje je sastavljen plan poslovanja, analizu svih tražbina prema visini i vrsti radnika i prijašnjih dužnikovih radnika, razlučna prava i tražbine za koje se vodi postupak, ponudu vjerovnicima razvrstanim u skupine odgovarajućom primjenom pravila o razvrstavanju sudionika u stečajnom planu koja sadržava načine, rokove i uvjete namirenja tražbine te planirane troškove plana restrukturiranja.

Tražbina PBZ 1,5 mil. kuna

U pogledu postojanja predstečajnih razloga sud je utvrdio da postoji prijeteća nesposobnost za plaćanje jer je poduzeće na dan podnošenja prijedloga 21. siječnja 2020. u očevidniku o redoslijedu plaćanja Financijske agencije ima zavedene osnove za plaćanje u iznosu od 95.657 kn za čije podmirenje nema novčanih sredstava, a račun poduzeća je u blokadi od 22. studenog 2019., dakle 59 dana prije podnošenja prijedloga.

Nakon što je predstečajni postupakotvoren, pozvani su vjerovnici Vortexa da prijave svoje tražbine, odnosno ospore prijavljene tražbine koje smatraju nepostojećim, uz obveznu naznaku iznosa za koji se tražbina osporava i razloga osporavanja. Prijavilo se tek desetak vjerovnika s 1,7 milijuna kuna tražbina, i to uglavnom s po nekoliko tisuća kuna, izuzev PBZ s 1,5 milijuna kuna potraživanja.

Unatoč svemu tome, pitanje je što će na kraju biti. Naime, objekt hostela u Bakačevoj ulici prodaje se za 3,785.000 kuna, ili 500.000 eura putem popularne online stranice za prodaju.

Što se točno prodaje u Bakačevoj?

Na prodaju je poslovna zgrada - trenutno hostel, koja se sastoji od podrumskih prostorija, prizemlja, kata i potkrovlja, bruto površine 352 m2, a neto površine 247,12 m2. Od toga, podrum je 51,99 m2 (čajna kuhinja, spremište, prostor za perilicu rublja, sanitarni čvorovi, tuš kabine....), prizemlje je površine 62,72 m2 (ulaz, recepcija, spavaonica...), kat 67,33 m2 (hodnik, spavaonica, wc-i, tuš kabine...) i potkrovlje 65,08 m2 (hodnik, spavaonica, dvokrevetna soba s kupaonicom i wc..). Sve etaže poslovne zgrade su u potpunosti obnovljene: instalacije, zidovi, podovi, stolarija. Grijanje - centralno plinsko, stolarija - obnovljena drvena, podovi - kamen, keramika, parket, laminat. Osim već uhodanog hostela, zbog jedinstvene lokacije u strogom centru Varaždina, postoji mogućnost za razne druge poslovne djelatnosti.

 Zanimljivi objekti i u okolici

Zanimljivi objekti, koji mogu poslužiti u turističke ili druge svrhe, prodaju se i u široj okolici Varaždina. Jedan od takvih visoka je prizemnica površine 300 kvadrata u Druškovcu, koja je izgrađena 2012. godine, potpuno je namještena, a gotovo nekorištena. Kako se navodi u oglasu u kojem se nudi i mogućnost zamjene za kuću na Jadranu. pogodna je za stanovanje ili za poslovnu djelatnost (iznajmljivanje turistima, lovcima itd.). Ima vrlo prostranu okućnica površine 16.240 m2, okružena je šumom sa sjeverne strane te ima prekrasan pogled na Ivančicu i okolne brežuljke.

- Kvalitetna gradnja opekom i s termo fasadom, potkrovlje je termoizolirano, a krovni pokrov biber crijep. Tu je i drvena vanjska stolarija s izo staklima, masivna unutarnja stolarija, parketi, centralno plinsko grijanje i spremnik za toplu sanitarnu vodu te - alternativno grijanje na kruta goriva (kamin), navodi se. Kuća je namještena kvalitetnim namještajem, ima uređenih šest soba s vlastitim kupaonicama te prostrani dnevni boravak s visokim stropom. Iz dnevnog boravka izlazi se na natkrivenu terasu, a oko kuće su parkirna mjesta, dok je garaža u suterenu.