Objavljen javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Varaždinske vijesti | 25.6.2020. u 10:28h | Objavljeno u Aktualno

Kao što je početkom godine najavio ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, prvi put nakon 2015. ponovno je raspisan javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća na području Republike Hrvatske.

>> Javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Za financiranje provedbe ovog Programa u financijskom planu FZOEU osigurat će se iznos od 203 milijuna kuna. Sa zaprimanjem prijava Fond službeno započinje 1. rujna 2020. godine.

- Zadovoljstvo nam je što konačno možemo nastaviti s ovim programom za koji su nam stalno pristizali upiti zainteresiranih građana. Obnovili smo brojne bolnice, vrtiće, škole i druge javne zgrada, a uz program POS-a i subvencioniranih kredita, ovo je jedan od najvažnijih projekata koji se tiču stanovanja i kvalitete života građana. Želim istaknuti da ćemo predviđeni iznos po potrebi i povećati jer očekujemo iznimno velik interes. Pozivam građane da iskoriste ovu priliku u što većem broju jer dobra izolacija je najbolje grijanje, a osim što čuva kućne budžete, čuva i okoliš – poručio je ministar Štromar.

Osnovni uvjeti koje će građani morati zadovoljiti da bi dobili sredstva za energetsku obnovu kuća jesu da im je kuća:

1. zakonita - izgrađena temeljem građevinske dozvole ili drugog odgovarajućeg akta sukladno Zakonu o gradnji, odnosno svaka druga kuća koja je navedenim ili posebnim zakonom s njom izjednačena
2. da nije nadograđivana ili mijenjana u odnosu na akt koji dokazuje njenu zakonitost
3. u kojoj je više od 50 posto bruto podne površine namijenjeno za stanovanje
4. ima najviše 3 stambene jedinice te ima građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600m2

Na poziv mogu se prijaviti samo obiteljske kuće koje su energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj Hrvatskoj, ili razreda C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj.

Opravdani troškovi koji će se sufinancirati kroz ovaj projekt su: toplinska izolacija vanjske ovojnice, zamjena vanjske stolarije, sunčani toplinski sustavi, kotlovi na sječku/pelete, dizalice topline i fotonaponski sustavi.

Korisnici ovih sredstava moraju biti vlasnici ili suvlasnici (uz suglasnost svih suvlasnika) obiteljske kuće na kojoj bi se provodila obnova te moraju imati prebivalište na adresi te kuće, prijavljeno najkasnije s 1. lipnjem 2020.

Stopa sufinanciranja od 60% opravdanih troškova primjenjuje na sve prihvatljive aktivnosti energetske obnove obiteljske kuće, a Fond će korisnicima ovog programa dodijeliti sredstva za opravdane troškove u maksimalnom iznosu do 204.000 kuna s PDV-om.

Od navedenog ukupnog iznosa od 203 milijuna kuna, 20 posto ukupnih sredstava, namijenjeno je za financiranje energetske obnove u cijelosti odnosno 100 posto potrebnog iznosa za obnovu obiteljskih kuća vlasnika koji su u opasnosti od energetskog siromaštva. S ostalih 80 posto od ukupno predviđenih sredstava za sufinanciranje sufinancirat će se energetska obnova svim ostalim građanima vlasnicima obiteljskih kuća, i to sa stopom od 60 posto sufinanciranja, dok će ostatak iznosa ti građani osigurati iz vlastitih izvora. Ukupni iznos od 203 milijuna kuna povećavat će se odlukom Fonda kako se budu osiguravala sredstva u proračunu Fonda, a prema potrebama građana.

fzoeu_energetska_obnova_kuca_-_kuca_s_mjerama.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci