OB VARAŽDIN Na MR u svibnju 2023., osnovano posebno povjerenstvo za analizu listi čekanja Foto: VV arhiva / ilustracija

OB VARAŽDIN Na MR u svibnju 2023., osnovano posebno povjerenstvo za analizu listi čekanja

| 27.6.2022. u 18:25h | Objavljeno u Aktualno

Posljednjih se tjedana sve više govori o reformi zdravstva - od povećanja iznosa participacije za građane bez dopunskog zdravstvenog osiguranja, uvođenja obaveznih sistematskih pregleda za punoljetne osobe, do strože kontrole bolovanja, smanjenja lista čekanja... Detalji se tek dogovaraju, no prve promjene trebale bi biti vidljive početkom sljedeće godine, kada bi na snagu trebale stupiti izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Ostaje pitanje koliko će se čekati na reforme koje se odnose na reorganizaciju sustava, poput najavljene centralizacije i integracije zdravstvenih ustanova te objedinjene javne nabave. Ovakvi ili slični potezi već se godinama najavljuju, no ni jedna reforma za spas zdravstvenog sustava nije provedena.

Jedna od najavljenih izmjena već je izazvala burne reakcije među liječnicima, a riječ je o strožem ograničavanju rada bolničkih liječnika u privatnoj praksi. Prema riječima ministra zdravstva Vilija Beroša, kombinacija javnog i privatnog uobičajena je pojava u svim zdravstvenim sustavima razvijenih zemalja, u kojima se upravo kombiniranjem javnih i privatnih potencijala pruža optimalna zdravstvena zaštita svim građanima.

- No, kada s jedne strane svjedočimo gomilanju listi čekanja u javnim zdravstvenim ustanovama, a s druge strane, vidimo pojačano oglašavanje zdravstvenih ustanova u kojima u dopunskom radu rade i liječnici iz javnih zdravstvenih ustanova, tada nije riječ o dobro uređenoj kombinaciji javnog i privatnog pružanja zdravstvene zaštite. Takva situacija može utjecati na ostvarivanje zdravstvene zaštite pacijenata i dovesti do diskriminiranja onih koji nemaju financijske resurse za liječenje u privatnom sektoru - priopćio je ministar zdravstva, dodavši da je svim ravnateljima zdravstvenih ustanova naložio analizu učinkovitosti djelatnika koji rade i u javnom i u privatnom sektoru.

O radu liječnika u javnom i privatnom sektoru upitali smo i ravnatelja Opće bolnice Varaždin Damira Poljaka, koji nam je odgovorio da je s danom 13. lipnja u OB Varaždin zaposleno ukupno 308 liječnika, od kojih 185 specijalista. Pritom odobrenje za rad u privatnoj praksi ima 29 liječnika specijalista.

Liječnici kojih specijalizacija imaju odobrenje za rad u privatnoj praksi, na koje se preglede i pretrage u varaždinskoj bolnici najduže čeka te što se radi kako bi se doskočilo tom problemu, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...